Ismét napirenden a belépő a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/18
Hirdetés

A Magas-Tátrában esetlegesen fizetendő belépővel kapcsolatban a szlovákok többsége úgy van, mint akinek a haját húzzák. Az igazság azonban az, hogy az erdészek a külföldi példák nyomán komolyan foglalkoznak ezzel a témával. A legkomolyabb inspiráció Lengyelországból érkezik, hol már 25 éve belépőt kell fizetni a nemzeti parkba. Egyre többször kerül szóba az az elképzelés, hogy a Tátra déli oldalán is bevezessék ezt a gyakorlatot. „A Lengyel-Tátrába jelenleg 5 złoty a belépő, ez kb. 1 euronak felel meg. A gyerekek ennek a felét fizetik. Ez a bevétel lehetővé teszi számunkra olyan projektek megvalósítását, amelyekre máskülönben nem lenne lehetőségünk”c – mondta Szymon Ziobrowski, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.
A Tátra lengyel oldalán a nemzeti park belépőt a völgyek bejáratánál lehet megváltani. „Évente 3 millió turista látogat a nemzeti parkba, ez egy hatalmas szám. Természetesen ilyen mennyiségű embertömeg hatalmas terhet jelent a környezetnek, melyet a belépődíjakból származó pénzzel tudunk valamelyest helyreállítani” – mondta Ondrzej Maluch természetvédő.

Napjainkban a Tátra szlovák oldalán élők is valami hasonlón gondolkodnak. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területének csaknem fele magántulajdonban van. „Jelenleg is foglalkozunk a nemzeti parkba történő belépő bevezetésének lehetőségével. A korlátozott pénzügyi források miatt különféle alternatívákat keresünk a nemzeti park és a turisztikai infrastruktúra fenntartása érdekében” – mondta Maroš Petrík, a TANAP Igazgatóság munkatársa. A múltban történt már egy kísérlet a belépő bevezetésére, ez azonban nem bizonyult sikeresnek.
„1992/93-ban megpróbáltuk bevezetni a belépőt a nemzeti parkba. A látogatók egy képeslapot kaptak a kezükbe, amely egyúttal belépő is volt, és egy kis tájékoztató a völgyről készült térképrajzzal” – tette hozzá Petrík. A lengyelek azt mondják, ők üdvözölnék a Tátra déli oldalán a belépő bevezetését, amely pozitív módon befolyásolhatná az utasbiztosítás kérdését is. „A belépő bevezetése kezdetben minden bizonnyal sokkolná a turistákat – nálunk is így volt annak idején. Másrészről viszont a lengyel oldalon nincs szükség utasbiztosításra, a belépődíjak egy részét ugyanis a nemzeti park átutalja a hegyimentők számlájára” – tett hozzá Pawel Skawinski.
Forrás: https://www.noviny.sk; Fotó: Budai Péter

Hirdetés
Hirdetés