Két nap alatt két halálos baleset és egy magyar sérült a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/22
Hirdetés

Május 20-án a délutáni órákban egy 57 éves lengyel turista mentéséhez kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki a Koncsisztáról (Končistá) történő ereszkedés közben a csúcsra vezető főszakadékban kicsúszott a havas lejtőn. Három lengyel turista mászott fel a Koncsisztára, ahonnan a jelenleg még hóval borított főszakadékban ereszkedtek le a Stólai-völgy (Štôlska dolina) irányába, egyikük megbotlott, és megállíthatatlanul csúszni kezdett lefelé a nyári hóval borított meredek lejtőn. A kb. 150 méteres kicsúszást csak a havas lejtő alján lévő hómentes sziklák állították meg. Ezt követően társai azonnal hozzáláttak az eszméletlen állapotban lévő, súlyosan sérült társuk újraélesztéséhez, amelyet a mentőhelikopterrel megérkező hegyimentők folytattak, de a lengyel férfi a szakemberek minden erőfeszítése ellenére a helyszínen életét vesztette. A lengyel férfi olyan területen szenvedett balesetet, ahová nem vezet jelzett turistaút, így azt turisták nem látogathatják.

Május 21-én, hétfőn két kicsúszásos baleset is történt a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton, a Tátra lengyel oldalán. Az első baleset délelőtt 10 óra körül következett be, amikor egy 25 éves lengyel turista megbotlott, és kicsúszott a kásás hóban. Az azonnal a helyszínre érkező helikopter a zakopanei kórházba szállította, ahol azonban belehalt a csúszás során elszenvedett sérülésekbe.
Miközben a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) hegyimentői a súlyosan sérült turista mentését végezték, szinte ugyanott egy, az előzőhöz kísértetiesen hasonlító kicsúszás történt, ekkor egy 29 éves magyar férfi csúszott ki a havas lejtőn, ő azonban szerencsésen túlélte a csaknem 200 méteres csúszást, a hegyimentők kisebb sérülésekkel szállították a zakopanei kórházba. A vele készített interjú itt nézhető meg:

 
Forrás és fotók: https://www.hzs.sk, http://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés