Halálos kicsúszás, emberi maradványok, tragikus rosszullétek a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/08
Hirdetés

Május 4-én pénteken délután egy 43 éves cseh turista lett rosszul az Alacsony-Tátra főgerincén, a Malá Chochuľa csúcs közelében. A férfi barátai riasztották a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletét, a bejelentést követően egy orvossal a fedélzetén Besztercebányáról a helyszínre indult a VZZS mentőhelikoptere, ahol azonnal megkezdték a turista újraélesztését, ez azonban a gyors beavatkozás ellenére nem vezetett eredményre, a férfi a helyszínen életét vesztette. Halálának pontos okát a boncolás fogja megállapítani.
Május 6-án, vasárnap délután ugyancsak rosszulléthez riasztották a hegyimentőket, ezúttal a Bélai-Tátra lábánál, Zár (Ždiar) közelében lévő Bachleda-völgyben (Bachledová dolina), a Lombkorona tanösvény bejáratánál. Itt egy 42 éves szlovák turista hirtelen rosszul lett, és összeesett. A férfi életét a több mint egy órán át tartó, a legmodernebb újraélesztési technikák alkalmazásával végrehajtott újraélesztési kísérletek ellenére sem sikerült megmenteni.

Május 6-én, a délutáni órákban a jelzett turistaúttól néhány száz méterre emberi maradványokat találtak a Lengyel-Tátrában, a Halastó (Morskie Oko) közelében. A bejelentést követően a helyszínre érkeztek a rendőrség és az ügyészség munkatársai, akik a holttest bomlásának mértékéből arra következtetnek, hogy a halál több hónappal ezelőtt következett be. A holttest ruházatában egy malajziai állampolgár személyes iratait találták meg, az elsődleges vizsgálatok kizárták az idegenkezűséget. A 29 éves malajziai férfit az eddigi vizsgálatok alapján nem keresték eltűntként Lengyelországban, a rendőrség a nagykövetség segítségét kérte a holttest azonosítása érdekében.
Május 7-én, hétfőn délelőtt 10 óra 30 perc magasságában halálos baleset történt a Lengyel-Tátrában, a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton, ahol egy 50 év körüli turista megcsúszott a fagyos éjszaka után keményre fagyott havas hegyoldalon, és a nem hivatalos információk szerint több száz métert zuhant a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) irányába. Az esés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a kicsúszás oka egyelőre nem ismert.

Hirdetés
Hirdetés