Fél éve eltűnt turista holtteste került elő a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/29
Hirdetés

2017. október 29-én arra kérték a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS), hogy segítsen egy cseh állampolgárságú turista megkeresésében, aki a Magas-Tátrába indult túrázni, ám egyik menedékházba sem jelentkezett be. A családja október 26-án, csütörtökön lépett vele utoljára kapcsolatba telefonon, családtagjai és ismerősei már korábban is megszokták, hogy alkalmanként akár több napig is nem jelentkezik. Október 29-én, vasárnap este kellett volna hazaérkeznie, de mivel ez nem történt meg, a család tájékoztatta a hegyimentőket a férfi eltűnéséről. Azon a hét végén péntekről szombatra virradóra hatalmas vihar söpört végig a Tátrán, amely a magasabb régiókban egészen vasárnapig tartott. 1500 méter tengerszint feletti magasság felett kb. fél méter friss hó hullott, és a szezon első lavinái is megindultak a hegyoldalakon.
Nagyon kevés információ állt rendelkezésre az 53 éves férfi mozgásáról, a hegyimentők a rendőrség segítségét kérve, a cellainformációk alapján szerezték utolsó információkat a cseh turista tartózkodási helyéről.

Ezek szerint a férfi utolsó rögzített tartózkodási helye Alsóerdőfalva (Nová Lesná) térségében lehetett, ezt később a Sziléziai-ház és a Kő-pataki-tó közötti területre, majd a Tar-pataki-völgy térségére szűkítették. A hegyimentők minden, az őszi időszakra tervezett rendszeres továbbképzési tervet módosítottak, és tevékenységüket a férfi felkutatására összpontosították. Tíz napon belül a Tátrában 20 mentőkutya próbált az eltűnt férfi nyomára bukkanni, emellett a Belügyminisztérium helikoptere három napon keresztül kereste az eltűnt férfit. Sajnos azonban a hatalmas erőfeszítések ellenére sem sikerült az eltűnt cseh turista nyomára bukkanni.
Május elején, miután a téli körülmények változása lehetővé tette, folytatódott a keresés. Ennek során a Kis-Tarpataki-völgyben megtalálták az eltűnt férfi hátizsákját, ezután a keresés még intenzívebben folytatódott a hátizsák megtalálási helyének közelére, valamint a környező csúcsokra és völgyekre összpontosítva. Május 26-án, szombaton aztán a lengyel hegyimentők értesítették szlovák kollégáikat, hogy a Tengerszem-csúcs (Rysy) lengyel oldalán emberi maradványokat találtak, amelyek nagy valószínűséggel az eltűnt cseh férfi földi maradványai lehetnek.
Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: illusztráció - TygodnikPodhalanski

Hirdetés
Hirdetés