Tragikus balesetek napja a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/12/25
Hirdetés
2017. december 25-én, hétfőn több balesethez is riasztották a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakembereit a Magas-Tátrában. A reggeli órákban a Lominici-nyereg (Lomnické sedlo) alatti sípályán éppen egy szlovák síelő sérüléseit látták el, amikor újabb bejelentés érkezett, melyben a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), a Téry menedékház (Téryho chata) közelében balesetet szenvedett cseh turistához hívták a hegyimentőket, aki a Kis-kaptató (Malý hang) jeges lejtőjén megcsúszott, és több száz métert csúszott lefelé meredek lejtőn. A hegyimentők azonnal a helyszínre indultak, a 25 éves cseh nő az esés következtében azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A HZS szakemberei a holttestet Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőjének.

Délután ugyancsak a Kis-Tarpataki-völgyben, a Nagy-kaptatón (Velký hang) is történt egy súlyos baleset, ennek során egy 35 éves szlovák turista szintén kicsúszott, és a jeges hegyoldalon történő hosszas csúszás következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A délutáni órákban aztán egy cseh páros balesetéről érkezett az újabb bejelentés, akik a Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) vezető turistaúton csúsztak ki a jeges lejtőn, kb. 1900 méter magasságban. A mentőhelikopter az előző mentési műveletek után éppen üzemanyagot vett fel, majd ezt követően azonnal a helyszínre indult, és a levegőből gyorsan beazonosította a kicsúszottak tartózkodási helyét. Egyikük, egy 24 éves fiatalember súlyos fejsérüléseket szenvedett, eszméletlen, kritikus állapotban találtak rá a hegyimentők. Azonnal elsősegélyben részesítették, majd megkezdték a légi szállítás előkészítését. Társa, egy 23 éves nő viszont a több száz méteres zuhanás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, és a helyszínen meghalt. Holttestét ugyancsak Ótátrafüredre szállították, kritikus állapotban lévő társát pedig evakuálták és kórházba szállították.
A Hegyi Mentőszolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy a szlovák hegyekben tervezett magashegyi túráik során legyenek nagyon óvatosak, csak a körülményeknek megfelelő téli felszereléssel induljanak útnak. Az utóbbi napok enyhébb időjárása következtében a hótakaró felszíne jeges, ezen a felületen egy kicsúszás komoly következményekkel járhat.

Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: Alena Demková Miklušáková (illusztráció)
Hirdetés
Hirdetés