Megtalálták a négy napja eltűnt turista holttestét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/26
Hirdetés
Szeptember 21-én, csütörtökről péntekre virradó éjszaka jelentették a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére egy 29 éves cseh turista eltűnését, aki egyedül indult túrázni a Magas-Tátrába. Az utolsó biztos információk szerint szeptember 20-án, szerdán délután 16 óra körül a Csorbai-tótól indult el túrázni. Sajnos senkinek nem mondta el, pontosan hová megy, de aznap este SMS-ben megírta egy barátjának, hogy minden rendben van vele, csak lemerülőben van a telefonja, és a hegyen kell aludnia. Csütörtökre a meteorológusok a Tátrában 1900 méter feletti magasságban viharos időt jósoltak, 20-30 cm friss hóval.
A hegyimentők a bejelentés után a rendőrséggel együttműködve kezdték meg az eltűnt keresését. A rendőrség Csorbató környékén kereste, ahol az egyik egészségügyi létesítményben megtalálták a holmiját. A hegyimentők kapcsolatba léptek az összes környékbeli menedékházzal, pénteken és szombaton az összes környékbeli turistautat végigjárták, de nem akadtak az eltűnt férfi nyomára.

Az időjárási körülmények vasárnap tették lehetővé a helikopter bevetését, így aznap már a levegőből is folytatták a kutatást. A légi keresés a Kriván és a Koncsiszta köré összpontosult, a földi keresést pedig kiterjesztették a turistautakon kívüli területekre is. Vasárnap aztán megérkezett Csehországból az eltűnt testvére, akinek sikerült hozzáférnie a férfi notebookjához. Mivel a böngésző előzményeiben gyakran szerepelt a Csorbai-Szoliszkó és a Kis-Szoliszkó, így a hegyimentők ettől kezdve erre a területre összpontosították a keresést.
Szeptember 25-én, hétfőn ismét a földön folytatódott a keresés, majd a déli órákban az időjárási körülmények javulásával ismét fel tudott szállni a helikopter, amely ekkor már konkrétan a Szoliszkó-gerincen kereste az eltűnt férfit. A délutáni órákban aztán újabb bejelentés érkezett a hegyimentőkhöz, miszerint mintegy 50 m-rel a Malompataki-Szoliszkó (Mlynické Solisko) alatt, a sziklák között megbújva valaki egy holttestet talált. A holttesten rövidnadrág, könnyű felső, edzőcipő és kis futós hátizsák volt. A csütörtökön bekövetkezett, heves szélvihart, havazás és negatív hőmérsékletet magával hozó időjárásromlás következtében ilyen felszereléssel nagyon kis esély lett volna bárkinek is túlélnie a hegyen töltött éjszakát.
A szerencsétlenül járt turista holttestét hivatásos és önkéntes hegyimentők segítségével a mentőhelikopterrel hozták le a hegyről, a holttest azonosítása folyamatban van.

Forrás és fotók: https://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés