Hegyivezetővel tévedtek el a Gerlachon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/12
Hirdetés
Szeptember 10-én szombat az éjszakai órákban egy ötfős lengyel turistacsoport kérte a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik a bejelentés szerint a Lengyel-nyeregből (Polský hrebeň) a Gerlachfalvi-csúcsra (Gerlachovský štít) vezető gerincen (Martin út) eltévedtek, és kitett terepre érkezve nem tudták tovább folytatni útjukat. A turistáktól érkezett információ alapján kb. 250 méterrel a Tetmajer-horhos (Gerlachovské sedlo) alatt lehettek, a gerinc Felkai-völgy felőli oldalán. Miután a hegyimentők vasárnap, a kora reggeli órákban földi mentés során eljutottak a jelzett helyre, nyomát sem találták a bejelentőknek, és kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán jártak-e ott? Ezután ismét kapcsolatba léptek a bajba jutottakkal, és kérték őket, hogy fotózzák le azt, amit jelen helyzetükből látnak, kiderült, hogy a lengyelek a gerinc másik oldalán, a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcsnak (Žadný Gerlachovský štít) a Poduplaszki-völgy (Bielovodská dloina) felőli oldalán, a Komarnicki-szakadékban (Žľab Komarnických)  vannak.

Ezután a hegyimentők a várhatóan hosszúra nyúló mentés miatt a Belügyminisztérium helikopterét kérték a helyszínre, egyúttal a Poduplaszki-völgyből földi úton is elindult egy mentőcsapat. A helikopter, miután lokalizálta a lengyelek tartózkodási helyét, fokozatosan evakuálta a bajba jutottakat a Poduplaszki-völgyben található hegymászó táborhelyre, ahonnan terepjárókkal szállították őket Ótátrafüredre. A mentőakció során a hegyimentők láttak egy újabb olyan csoportot a Gelrchfalvi-csúcsra vezető gerincen, amelynek szemmel láthatóan nem lett volna szabad vezető nélkül ilyen kitett terepen mozogni.

A túra részletei nem ismertek, egyelőre nem lehet tudni, ki vezette a csoportot, és azt sem, milyen hibát követtek el. Az eset kapcsán azonban érdemes megemlíteni egy fontos momentumot. Az utóbbi időben az interneten egyre többen szerveznek a Gerlachfalvi-csúcsra vagy pl. a Barát (Mnich) csúcsára vezetett túrákat. Sajnálatos módon ezek jelentős részében olyan emberek kínálják ezt a szolgáltatást, akiknek tudása, tapasztalata és képesítése nem teszi lehetővé, hogy turistákat vezessenek ezekre a csúcsokra. Ezért mindenképpen nagyobb körültekintést és óvatosságot kíván annak a személynek a kiválasztása, akire egy nehéz, kitett terepen vezető túrára indulva a saját életünket bízzuk. Ez persze nem egy általános érvényű szabály, de ebben az esetben is igaz, hogy az olcsóbb megoldás a végén sokkal többe kerülhet.

Hirdetés
Hirdetés