Top 10 hely a Tátrában I. – Tengerszem-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/13
Hirdetés
Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy a címben jelzett Top 10 helyszín kiválasztása nagyon szubjektív lista, melyet a bejegyzés írója (Mikołaj Gospodarek) saját tapasztalatai, érzései alapján állított össze. A lista hátterében egy hatalmas fotógyűjtemény áll, melyet 2003-tól megtett tátrai túráin készített. A lista több pontja ugyancsak szép helyszíneket szorított ki a rangsorból, de ez természetes egy ilyen összeállítás esetén. A lista készítőjének reményei szerint a rangsor sokaknak a kezdet, az első lépés lehet tátrai kalandozásukban, más érdekes helyekkel kiegészítve pedig segíthet egy markáns tátrai portfólió összeállításában. Kezdjük hát közös tátrai kalandozásunkat…
Top 10 hely a Tátrában I. – Tengerszem-csúcs (Rysy)
A rangsor első helyének odaítélésével nem volt sok gondom. Tátrai fotóimat böngészve azt vettem észre, hogy a Tengerszem-csúcson készített fotóimmal töltöttem a legtöbb időt. A természetfotózással kapcsolatos kalandom kezdetén sokat beszélgettem a tájképfotózásról a kitűnő fotóssal, Tomasz Gębussal. Sajnos nem találtam meg az interneten, hogy meg tudjam osztani a munkáit, de ennél sokkal fontosabb, amit mondott: „…A Tengerszem-csúcson a lehető legtovább fenn kell maradni!” Mindig ezt teszem, amikor megmászom a csúcsot. A csúcs egyik nagy előnye, hogy fent lehet aludni a Hunfalvy-völgyi menedékházban. Sok éven át csak a szlovák oldalról mentem fel a csúcsra, azt gondoltam, hogy ez az egyszerűbb és kényelmesebb megoldás.


A csúcsra érdemes korábban felmenni, én általában 2 órával naplemente előtt szoktam felérni, és megkeresem a legjobb helyet a fotózáshoz. Miután a nap elbújik a gerinc mögött, várok még egy kicsit, és nyugodtan lemegyek a menedékházba. Az út legnehezebb részét még szürkületben megteszem, később pedig „lépcsőzöm” a menedékházig. Sötétben, ködben viszont nagyon kellemetlen leereszkedni a csúcsról. Egyszer a nap közepén tejködben értem fel a csúcsra, nagyon erősen kellett koncentrálni. A csúcs sötétben kockázatos és kellemetlen.


A Tengerszem-csúcson nem egyszerű a napkelte fotózása. Reggel gyakorlatilag nem érdemes feljebb menni a Hunfalvy-hágónál, onnan gyönyörű kilátás nyílik a Jég-völgyi-csúcsra, a másik oldalon pedig a Bástya-gerincre. Egyszer szeptemberben fotóztam a napkeltét a Tengerszem-csúcson, de nagyon gyenge fényviszonyok voltak. A másik pedig az, hogy mielőtt a nap megvilágítja a csúcsokat, már elég magasan jár, amikor láthatjuk a mágikus jelenetet.

 
Forrás és fotók: http://podroze.gospodarek.pl
Hirdetés
Hirdetés