Négyes fokozatú lavinaveszély a Tátrában! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/20
Hirdetés
Az intenzív havazásnak és az erős szélnek köszönhetően a Magas-, a Liptói- és az Alacsony-Tátra magasabban fekvő területein jelentősen megnövekedett, helyenként nagymértékűvé vált a lavinaveszély, amely az 5 fokozatú nemzetközi skálán 3-4-es fokozatot jelent. A frissen lehullott, és az erős szél által helyenként összehordott hó tapadása a korábbi, megkeményedett, firnes felületre nem megfelelő. A szél hatására veszélyes hótáblák, hópárnák alakultak ki, melyek stabilitása igen alacsony. Ilyen feltételek között már kisebb terhelés esetén is elindulhatnak a lavinák, ráadásul közepes és nagy méretű spontán lavinák is elindulhatnak.
Tekintettel a közelgő felmelegedésre, melyet a szakemberek a közelgő napokra jeleznek, az elkövetkező napokban a lavinaveszély további emelkedésére kell számítani. A hegyi Mentőszolgálat (HZS) erősen javasolja a turistáknak, hogy ne mozogjanak azokon a magashegyi lejtőkön, melyek meredeksége több mint 33°. Jelenleg a menedékházakhoz vezető néhány útvonal sem járható, ezeket 40 cm friss hó borítja. A lokális lavinahelyzet felmérése ilyen körülmények között rendkívül fejlett ismereteket igényel, ezért sem a szlovák, sem a lengyel hegyimentők nem javasolják a magashegyi terepen történő mozgást.

„Az elmúlt 24 órában a magasabban fekvő területeken 45 cm friss hó hullott, így az elmúlt időszak havazásaival együtt helyenként 90 cm az új hó vastagsága” – mondta el Marek Biskupič, a HZS Lavinamegelőzési Központjának ügyeletese. A szakemberek csütörtökre közepes és nagy spontán porhólavinák megindulását jósolták, melyek akár a völgyek mélyéig is lecsúszhatnak! Április 20-án, csütörtökön reggel a hegyekben felhős, ködös idő volt, havazott. A gerinceken erős, 15 m/sec sebességű északi szél fújt, helyenként 25 m/sec széllökésekkel. A levegő hőmérséklete -13 és -2 °C között váltakozott. A Tátra mindkét, szlovák és lengyel oldalán is – az idei téli szezonban első alkalommal – 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben! Ez a szituáció egészen egyedi, a Lengyel-Tátrában rendkívül ritkán fordul elő. Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy a Lengyel-Tátrában nem is alakulhat ki 4-es és 5-ös fokozatú lavinaveszélyes helyzet. A Gáspár-csúcson 195 cm, a Lomnici-csúcson 250 cm a hóréteg vastagsága.

Hirdetés
Hirdetés