Kettős tragédia a Nagy-Tarpataki-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/26
Hirdetés
A HZS honlapján megjelent fotó.
Balra a turista, jobbra a teherhordó zuhanásának nyomvonala.
Március 26-án délután a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina), a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) felé tartó szemtanúktól érkezett egy bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, mely szerint egy nő segélykiáltását hallották útközben. Ezután észlelték, hogy a segítségért kiabáló nő egy sziklaküszöbön tartózkodik, amelyen keresztül állítólag lezuhant a barátja. A szemtanúk elsőként a Hosszú-tavi menedékházat hívták telefonon, ahol a személyzet kérte őket, hogy hívják a Hegyi Mentőszolgálatot. A turisták és a hegyimentők közötti telefonkapcsolat a nem megfelelő lefedettség miatt nagyon rossz volt, a vonal többször is megszakadt. A szemtanúk később jelezték, hogy eljutottak arra a helyre, ahová állítólag a nő társa lezuhant. Mint később kiderült, a 22 éves szlovák fiatalember zuhanás közben az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A viharos szél miatt a völgyben a mentőhelikoptert nem lehetett bevetni, ezért Ótátrafüredről földi mentőcsapat indult a helyszínre, a szemtanúktól kapott tájékoztatás alapján a Hosszú-tavi menedékházból egyúttal önkéntes hegyimentők is a helyszínre indultak.

Hozzájuk csatlakozott a menedékház személyzetének egy 28 éves férfi tagja, aki útban a helyszínre a jeges terepen kicsúszott, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A sziklapárkányon fennakadt nőnek a menedékház személyzetének más tagjai indultak segítségére, akik az időközben megérkező hegyimentőkkel együtt lementették szorult helyzetéből, és biztonságos helyre szállították. A hegyimentők ezután mindkét holttestet az ótátrafüredi hullaházba szállították, ahol átadták a rendőrség szakembereinek.
A Hegyi Mentőszolgálat igazgatója és személyzete részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt hegymászó, valamint a mentés közben elhunyt önkéntes hegyimentő családjának, egyúttal óriási tragédiaként élik meg, hogy olyan valaki is életét veszítette, aki másokon akart segíteni.
A magashegyi környezetben az elmúlt napokban tapasztalt lehűlés miatt, amely egy hosszabb ideje érzékelhető felmelegedés után következett be, jelentősen megváltoztak a körülmények. A hó kemény, firnes, a túraútvonalak helyenként jegesek. A hegyimentők felhívják a látogatók figyelmét, hogy semmiképpen ne becsüljék alá a körülményeket.

Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: Tatai Zoltán
Hirdetés
Hirdetés