2016 baleseti statisztikái a Tátrából Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/07
Hirdetés
A szokásoknak megfelelően a tavasz közeledtével a Tátra mindkét oldalán elkészültek az elmúlt év baleseti statisztikái. A hegység szlovák oldalán a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői 2016-ban összesen 2445 esetben avatkoztak be Szlovákia hegységeiben. Ez közel 10 %-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest. A legtöbb beavatkozásra az elmúlt évben is a sípályákon került sor, összesen 1659 esetben, ez 6,6 %-al több, mint egy évvel korábban. Az előző évivel összehasonlítva ha nem is nagy mértékben, de csökkent a halálos balesetek száma, a korábbi 40 esethez képest 2016-ban 34 személy vesztette életét a szlovák hegyekben.
A hegyekben történt balesetek több mint 51 %-a esetében szlovák állampolgár volt a baleset érintettje, őket a lengyelek követik 15,66 %-al, majd a csehek következnek 9 %-al. A megelőző évnél 16,8 %-al több beavatkozásra került sor hegyvidéki területen, a hegymentők 768 esetben indultak turisták és hegymászók mentésére, a legtöbb esetben jelzett turistaúton, vagy könnyebb terepen történt balesethez. II-es, vagy annál magasabb nehézségi fokot meghaladó hegymászó terepen 57 esetben kellett beavatkozni, ezen kívül öt lavinabalesethez, és két, barlangban történt balesethez riasztották a hegyimentőket.

Szlováki hegyvidéki területeit nézve a legtöbb beavatkozásra (257 esetben) a Magas-Tátrában került sor, az Alacsony-Tátrában 223, míg a Kis-Fátrában 84 mentőakciót hajtottak végre. A sípályákat nézve a legtöbb baleset az Alacsony-Tátrában történt, itt 937 beavatkozásra került sor. A Nagy-Fátrában 298, míg a Magas-Tátrában 187 síbalesethez kellett kivonulniuk. Ami a sérülések súlyosságát illeti, főként könnyű és közepesen súlyos sérüléssel járó balesetek történtek, ezek 19 %-os növekedést mutatnak az előző évhez képest. Ezzel ellentétben a súlyos balesetek száma 20 %-os csökkenést mutat 2015-höz képest. A hegyimentők központi segélyhívó számát  1136 esetben hívták, ez 16,8 %-al több, mint az előző évben. A legtöbb baleset a hétvégi napokon, az ünnepnapokon és a nyári szabadságok időszakában történt.

Természetesen a Tátra lengyel oldalán is elkészült a mögöttünk hagyott év statisztikája. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) a Lengyel-Tátrában, valamint a Gubałówka gerincén 2016-ban összesen 592 beavatkozást végzett, ezek közül 178 esetben a mentőhelikoptert is igénybe kellett venni. 493 esetben turistákat ért baleset, 5 esetben kerékpáros, 22 esetben pedig sítúrázóhoz vagy síelőhöz kellett kivonulniuk. A balesetek közül 22 esetben hegymászóbalesethez riasztották a szakembereket, 1 barlangi baleset történt, ezeken kívül 49 egyéb esetben is igénybe vették a hegymentők szaktudását. A lengyel hegyimentők 202 esetben szerveztek többszemélyes mentőexpedíciót, 345 mentőakciót és 49 egyéb beavatkozást hajtottak végre. A legtöbb esetben botlás, esés következtében bekövetkező sérülésekhez kellett kivonulniuk, ezt követi a betegség miatt bekövetkező rosszullét (ezek száma észrevehetően és riasztóan nőtt a megelőző évekhez képest), az eltévedés, valamint a nagy magasságból történő zuhanás. A Lengyel-Tátrában az elmúlt évben 4 lavinabaleset történt. A beavatkozások során 691 személynek nyújtottak segítséget, közülük 178 személyt mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. A balesetek következtében 238 személy súlyos, 166 személy pedig könnyű sérülést szenvedett, 230 turistát pedig sérülés nélkül sikerült menteni. A Tátra északi oldalán 2016-ban sajnos 23 halálos baleset történt. A fenti adatok csak a hegyekben túrázókkal történt baleseteket jelentik, nem tartalmazzák a sípályákon történt baleseteket. A balesetek száma a megelőző, 2015-ös év adataival összehasonlítva kb. 10 %-os csökkenést mutat.

Hirdetés
Hirdetés