A hegyek áldozataira emlékeztek a Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/07
Hirdetés
A Magas-Tátrában, a Poprádi-tó közelében található Szimbolikus temetőben október utolsó előtti szombatján, a hónap 22. napján ismét megtartották a szokásos megemlékezést a hegyek áldozatairól. „Minden évben így tisztelgünk azok emléke előtt, akik életében végzetessé vált a hegyek szeretete. Ebben az évben tíz új emléktáblát helyeztek el a temetőben, ezeken 13 áldozat neve szerepel. Így jelenleg 362 táblán 505 áldozat neve olvasható a temető szikláin” – mondta el Maroš Petrík, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (TANAP) igazgatóhelyettese, az esemény szervezője. Az esemény résztvevői a délelőtti órákban a Poprádi-tónál gyülekeztek, majd együtt vonultak át a temetőbe, ahol a megemlékezés szentmisével ért véget.
Ezt a megemlékezést az utóbbi években mindig október utolsó szombatján tartották. „Ezzel kapcsolatban több megkeresés is érkezett hozzánk, miszerint az általunk szervezett megemlékezés több alkalommal is egybeesett a Mindenszentek, valamint az azt követő Halottak napja ünnepével, Sokan viszont a temetőben is fel szeretnék keresni hozzátartozóik, barátaik nyughelyét, és ezen a megemlékezésen is szeretnének részt venni, ezért a megemlékezést ezúttal október utolsó előtt szombatjára szerveztük” – magyarázta Petrík.

A Szimbolikus temető fontos emlékhely és kulturális emlék is egyben, amely jó eséllyel pályázik az UNESCO Kulturális Világörökségi listájára történő felvételre. Az emlékhelyet, melyet 1940-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt, azoknak az áldozatoknak a tiszteletére hozták létre, akik a Magas-Tátrában, vagy más magashegységekben vesztették életüket.
A Szimbolikus temető szerves részét képezik a Gyetváról származó fakeresztek, melyekből napjainkban 77 áll a temetőben, ezek közül 47 eredeti, a temető megalapításának idejéből származik, 30 pedig a későbbi években került oda. A temető két bejáratánál két nagyobb kereszt figyelmezteti az érkezőket arra, hogy egy emlékhelyre érkeztek.
A Szimbolikus temető kurátora a TANAP Állami Erdészete, amely az emlékhelyhez vezető turistautak járhatóvá tartása mellett a járdák, lépcsők, korlátok karbantartásáért, valamint a kápolna és a keresztek állagmegóvásáért is felelős. A temetőbe vezető útvonalak jelzése mellett a kuratórium legfontosabb feladata az újonnan elhelyezni kívánt emléktáblák engedélyezése és elhelyezése, valamint a temető tisztántartása.

Forrás: http://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Julita Chudko
Hirdetés
Hirdetés