A tavalyinál kevesebb halálos baleset volt a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/16
Hirdetés
A 2016-os nyári idegenforgalmi szezon a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) statisztikája alapján az elmúlt évihez hasonló adatokat hozott, ám annak ellenére, hogy nagyobb volt a forgalom, a szlovák hegyekben az előző évinél kevesebb baleset történt. A magashegyi környezetben az elmúlt évi 23 halálesettel szemben ezen a nyáron 11 halálos baleset történt. „Elsősorban könnyű és közepesen súlyos sérülések történtek, melyek nem igényeltek bonyolult mentőakciókat. Kisebb változás, hogy kevesebb baleset történt a könnyebbnek számító terepeken, nőtt viszont a hegymászókat ért balesetek száma, amely főleg annak a ténynek köszönhető, hogy megfelelő volt az időjárás” – mondta el szokásos őszi sajtótájékoztatóján Jozef Janiga, a HZS igazgatója. Szavai szerint a hegyimentők nagyon jó szezont tudhatnak maguk mögött, ám a nyári esetekből tanulva két problémás témakörre hívta fel a figyelmet.

„A nyár során a korábbinál több eltűnt vagy eltévedt turistát kellett menteni, ami összefüggésben áll azzal, hogy többen első alkalommal jártak a hegyekben, emiatt nincs kellő tapasztalatuk egy túra tervezésével kapcsolatban. Másrészt arról sem feledkezhetünk meg, hogy a korábbi jelölések sok helyen eltűntek, nem utolsó sorban a fakitermelés következtében” – mondta az igazgató. A másik probléma azoknak a tevékenységeknek a szabályozása, melyekhez az embereknek engedélyre van szükségük. Ez egy olyan kihívás, melyre a következő szezonban jobban oda fogunk figyelni, mert a törvénysértéseket meg kell akadályozni” – mondta Janiga.
Az igazgató arra is rámutatott, hogy az előző szezonhoz képest változott a balesetet elszenvedők nemzetiség szerinti százalékos aránya. 49,3 %-ról 38,7 %-ra csökkent a szlovák turisták aránya, ezzel ellentétben viszont 11,6 %-ról 17,6 %-ra nőtt a balesetet elszenvedő cseh turisták száma, és kis mértékben, 10,9 %-ról 13,7 %-ra nőtt a lengyelek aránya.
A HZS ebben az évben megtette a szükséges előkészületeket újabb regionális központok megnyitása céljából más szlovák hegységekben, így a közeljövőben újabb alközpontok nyílhatnak a Kiszucai-hegyekben, a Körmöci-hegységben és a Polanán. „Ezeken a helyeken átvettük a szükséges helyiségeket, beszereztük a berendezési és felszerelési tárgyakat, és lassan a végéhez közeledik a személyzet kiképzése” – tette hozzá Janiga. Azt is elmondta, hogy a Kiszucai-hegyekben és a Körmöci-hegységben nem volt gond a megfelelő személyzet alkalmazása, a Polanán viszont nem volt könnyű megfelelő jelölteket találni.
Az igazgató befejezésképpen hozzátette, hogy a magashegyek alpesi környezetében, 1800 méter tengerszint feletti magasság felett téli körülmények uralkodnak. „Mindenkinek javasoljuk megfelelő téli felszerelés, túrabot és hágóvas, vagy más, a kicsúszást megakadályozó eszköz használatát. Az útnak indulók készüljenek fel a korai sötétedésre, és a meleg ruházat mellett meleg folyadékra, így forró teára is szükség lehet” – fejezte be az igazgató.

Forrás és fotó: http://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés