Halálos kicsúszás a Tengerszem-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/30
Hirdetés
Október 29-én, szombaton délután fél 5 körül lett turistáktól érkezett egy bejelentés a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) ügyeletére, akik látták, hogy a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető útvonalnak a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) feletti részén, a láncokkal biztosított szakaszon egy turista kicsúszott, és nagy magasságból lezuhant. A hegyimentők a mentőhelikopterrel azonnal a helyszínre indultak, az erős (100 km/órás széllökéseket produkáló) szél miatt azonban a helikopter kénytelen volt visszafordulni. A hegyimentők ezt követően a szürkületben nehéz időjárási körülmények között, gyalog indultak a helyszínre a Halastótól (Morskie Oko), és nem sokkal este 8 óra előtt érték el az áldozatot. A helyszínre megérkezve sajnos kiderült, hogy a férfi nem élte túl a zuhanást.

Az újabb tragikus baleset sajnálatos módon éppen a lengyel hegyimentők ünnepén történt, hiszen október 29-én volt 107 éve, hogy a Lengyel-Tátrában megalakult a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) felhívja a turisták figyelmét, hogy a Tátrában jelenleg meglehetősen kedvezőtlenek a túrázás feltételei. A turistautak nedvesek, csúszósak, sárosak, a magasabban fekvő részeken jegesek lehetnek, és kb. 2000 méter tengerszint feletti magasság felett hó borítja azokat. A túrázást köd, szitáló eső, hideg szél, eső, a magasabban fekvő részeken pedig hó akadályozhatja.

Hirdetés
Hirdetés