Túlélték a villámcsapást a Nagyszalóki-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/05
Hirdetés
Július 1-én, pénteken délután villámcsapás ért két turistát a Magas-Tátrában, a Nagyszalóki-csúcs (Slavkoský štít) közelében, melynek következtében mindketten égési sérüléseket, horzsolásokat szenvedtek, és zavarodott állapotba kerültek. A bejelentés után a hegyimentők azonnal a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) segítségét kérte, amely két hegyimentővel a fedélzetén a balesethez a lehető legközelebbi megfelelő helyen szállt le, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak közvetlenül a baleset helyszínére repülni. Innen a hegyimentők gyalog jutottak el a sérültekhez, akiket elsősegélyben részesítettek, majd a hegyimentőkkel együtt az időközben megérkező helikopter fedélzetére csörlőzték őket. A két sérülttel Ótátrafüredre repültek, ahol egyiküket átadták az Országos Mentőszolgálat szakembereinek, súlyosabban sérült társát pedig a mentőhelikopterrel poprádi kórházba szállították.

A baleset egyik sérültje egy 19 éves szlovák fiatalember (Dávid), a másik érintett pedig egy előtte haladó 52 éves cseh turista volt, a villámcsapás mindkettőjüket elrepítette. Elmondása szerint a vihar hirtelen, szinte néhány másodperc alatt csapott le, és a közelben sehol nem találtak megfelelő rejtekhelyet. A villámra egyáltalán nem emlékszik, vele együtt túrázó barátnője mesélte el neki, hogy mi is történt valójában, hiszen a villámcsapás következtében elvesztette eszméletét és csak később tért magához. A fiatalembernek fájt a feje és a háta, lábai és nyakának egy része is megégett. „Erős ütést éreztem, majd erős fájdalmat a gerincemben” – emlékszik vissza a csaknem végzetes másodpercre. Egy idő után elkezdett zihálni, majd vért köpött.
Dávid életét valószínűleg a mellette haladó kutyája mentette meg, az állat a villámcsapás következtében elpusztult. Emellett az volt a szerencséje, hogy a villámnak valószínűleg csak egy oldalága érte el.

 
Forrás: https://www.hzs.sk; http://parameter.sk; http://www.tvnoviny.sk

Fotó: TV Markíza
Hirdetés
Hirdetés