Nyári turista ABC a Tátrában – Mi kerüljön a hátizsákba Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/06
Hirdetés
A nyári szezon egyre gyorsabban közeledik. Mint minden évben, ezúttal is minden bizonnyal turisták tömegei lepik el a tátrai turistautakat – néhányan megfelelően, néhányan kevéssé felkészülten. Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos tanácsot adni egyrészt a túra tervezési szakaszához, másrészt egy tátrai túra közben várható eseményekkel kapcsolatban.

4. Mi kerüljön a hátizsákba?
A korábban már említett esőkabát, a meleg ruha és néhány, az időjárás változásaira felkészítő kiegészítő mellett a hátizsákba mindenképpen pakoljuk be az alábbiakat:
- Térkép – még akkor is, ha ismerjük az útvonalat, tisztában vagyunk a tervezett túra vonalvezetésével. Hirtelen ködössé váló időben elveszíthetjük a tájékozódó képességünket. A térkép nem nehéz, nem foglal sok helyet – jó, ha van nálunk. Javasoljuk a laminált térkép használatát, mert azt nehezebben szaggatja szét a szél, és nem ázik el az esőben.

- Túrakalauz – talán kevésbé fontos, mint a térkép, de egy esetlegese eltévedés esetén hasznos útbaigazítással szolgálhat.
- Élelmiszer – előre csomagolt vagy instant ételek, amelyek elegendőek a menedékház eléréséig. Vagy akár egész napra is, hiszen ne feledjük, a hosszú gyaloglás során gyakran szükséges feltölteni az energiakészleteinket. Nem szükséges telerakni a hátizsákot élelemmel, de még mindig jobb, ha egy kicsivel több van benne a szükségesnél, mintha kevesebb lenne. Jobb, ha a menedékházba tervezzük az ebédet, mint megszakadni a hátizsák súlya alatt.
- Édesség – a hegyekben lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható. A lényeg, hogy valami magasabb kalóriatartalmú édesség legyen nálunk, amely élénkítőleg hat a szervezetre, ha fogy az energia, és kellően megerősít, ha rosszul érezzük magunkat. Erre a legjobb a csokoládé, a szárított gyümölcsök (nagy mennyiségben), a mazsola vagy a szárított banán.
- Folyadék – a legjobb a víz, ha lehet, szénsavmentes. Bármilyen szénsavas ital csak még inkább növeli a folyadék iránti vágyat, emiatt pedig nyugtalanná válhatunk. A hegyekben a testi erőfeszítés miatt gyakran és sokat kell inni (egy jó tanács – ne nyeljük le azonnal a folyadékot, egy pillanatra tartsuk a szánkban, öblögessünk – állítóülag így jobban felszívódik, és hosszabb ideig hat). Ami nagyin fontos, mindig legyen nálunk elegendő mennyiségű folyadék, a hegyekben ugyanis a kiszáradás meglehetősen kellemetlen tud lenni. Csakhogy a folyadék nehéz, és tele is van vele a hátizsák. A túrák tervezésénél jó, ha figyelembe vesszük, hogy az útvonalon érintünk-e forrásokat (a térképek és kalauzok segítenek ezek megtalálásában). Ha lesznek források, akkor elegendő csak az addig szükséges mennyiségű vizet vinni magunkkal. De némi tartalékra mindig szükség van. Hűvös időben pótolhatatlan a forró tea, ezért mindig legyen nálunk legalább egy kis termoszban. Hideg, esős napokon ez még fontosabb. Víz helyett fogyaszthatunk izotóniás italokat.
- Lámpa – különösen fontos olyan túrák esetében, amelyek várhatóan sötétedés után érnek véget. Valamilyen lámpa azonban mindig legyen nálunk. Soha nem tudjuk megjósolni a túra végét, és bármikor kerülhetünk olyan szituációba, amikor ennek segítségével tudunk segítséget hívni. Ne feledkezzünk el a tartalék elemekről sem.
- Esővédő huzat a hátizsákra – néhány hátizsákhoz ma már hozzátartozik, másokhoz viszont külön meg kell vásárolni annak érdekében, hogy eső esetén ne ázzon el mindenünk, amit a hátizsákban tartunk.
- Elsősegély készlet – alapvető gyógyszerek és kötszerek. Fájdalomcsillapító, ragtapasz, steril kötszer, gumipólya. A hidrogén-peroxid használatának helyességéről nem vagyok meggyőződve (állítólag csak a bőr felső rétegeinek lemosására jó, a mélyebb sebeket jobb tiszta vízzel leöblíteni). A mentőfólia megvéd a kihűléstől, kis helyen elfér és akár életet is menthet.
- Feltöltött mobiltelefon – csak azért, hogy ha szükséges, segítséget tudjunk hívni.
- Napvédő krémek – a legjobb az univerzális, arcra és testre is használható. A Tátrában nagyon erős a napsugárzás.
- Zsebkendő – ehhez talán nem szükséges magyarázat.
Ezek az alapfelszerelések, sok esetben azonban valószínűleg ez is kevés. Nem szükséges azonban olyan dolgokkal megtölteni a hátizsákot, amiről azt gondoljuk, esetleg jól jöhet a hegyekben. A fentiekhez sokaknak valószínűleg hozzájön még egy fényképezőgép, a túlságosan nehéz hátizsáktól aztán gyorsan elfáradunk, ez pedig megzavarhatja a túrát.
Következik: Nyári turista ABC a Tátrában – Viselkedés túra közben

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Pawel Dutka
Hirdetés
Hirdetés