A túrázás pozitív hatásai a testre és a lélekre Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/20
Hirdetés
Tudományosan bizonyított tény, hogy a túrázás pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt, ennek valóságtartalmában azt hiszem, senki nem kételkedhet. A túrázás, természetjárás nem csak a testünknek, de a lelkünknek is nagy hasznára van. Az alábbiakban kilenc pontban próbáljuk meg összefoglalni a túrázás előnyeit.
1. Erősíti az izmokat és az ízületeket
A gyaloglás során megerősödő lábizmok erősítik a bokát és a térdet. Az egyenetlen terepen történő mozgás ugyanakkor a has- és hátizmok erősítéséhez is hozzájárul. A kemény edzés utáni túrázás, mint aktív regenerációs folyamat felgyorsítja az izmok, ízületek és inak regenerálódását.
2. Támogatja a zsírégetést és a fogyást
A túrázás fizikai aktivitással jár, mozgás közben pedig kalóriát égetünk el. Az elégetett kalória mennyisége természetesen függ az útvonal hosszától és nehézségétől, átlagban azonban azt mondhatjuk, hogy egy órányi túrázás során szervezetünk nagyságrendileg 400-500 kalóriát éget el.

3. Megerősíti a szív- és érrendszert
A túrázás során megemelkedik a pulzusszám és nő a vérnyomás. Ezzel együtt javítja a vérkeringést, és ahogy már említettük, felgyorsítja az izmok regenerálódását.
4. Gyorsítja az anyagcserét
A természetben történő mozgás nem csak kiváló edzéslehetőség, de segítséget nyújt a szervezetnek, hogy az megtisztuljon a felhalmozódott salakanyagoktól.
5. Csökkenti a stresszt
Az emberek többsége azt mondja, hogy a túra során kitisztul a feje és jobb lesz a hangulata. A túrázás, mint minden más, állóképességet növelő tevékenység a stressz egyik legjobb ellenszere, mivel csökkenti a stresszkeltő hormonok termelését.
6. Növeli az agy oxigénellátását
A gyaloglás csakúgy, mint az izomszövetben, az agyban is vérbőséget idéz elő, ezáltal természetesen növel annak hatékonyságát. Ennek a magasabb életkort elérve látjuk majd hasznát, de csak abban az esetben, ha a túrázást és más hasonló tevékenységet rendszeresen végezzük.
7. Javítja a hangulatot és a mentális állapotot
A természeti környezet puszta szépségének látványa bizonyítottan megnyugtatja az embert, csökkenti a vérnyomást és az izomfeszültséget.
8. Pozitívan befolyásolja az immunrendszert
Azok az emberek, akik rendszeresen mozognak a természetben, az időjárási körülményektől függetlenül edzettebbekké válnak, megerősödik az immunrendszerük, hatékonyabban képesek megbirkózni a betegségekkel és az egészségügyi problémákkal.
9. A legjobb recept öregedés ellen
A túrázás tartós fizikai aktivitást jelent, azoknak akik ezt rendszeresen gyakorolják, nem csak testi, de mentális képességeiket is szinten tartja. Tudományos vizsgálatok kimutatták például, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata a rendszeresen túrázók körében több mint 30 %-al kisebb az átlagosnál.

Forrás és fotó: https://www.sportujeme.sk
Hirdetés
Hirdetés