70 éves a Szoliszkó menedékház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/25
Hirdetés
A Szoliszkó menedékház a legfiatalabb magashegyi menedékház a Magas-Tátrában, amely immár 13 éve megújult külsővel felügyeli a magasból a Csorbai-tavat, valamint a környező fenséges csúcsokat. Az egész évben hozzáférhető menedékház az Elülső-Szoliszkó déli lejtőjén található. Legkönnyebben a Csorbatóról induló ülőszékes felvonóval, vagy pedig a tó partjáról induló kék jelzésű turistaúton közelíthető meg. Ezen kívül természetesen más turistautakon is eljuthatunk a menedékházhoz. Nyugatról, a Három-forrástól a piros jelzésű Felső turistaút, majd az abból a Furkota-völgybe elágazó sárga jelzés, végül az ebből jobbra ágazó kék jelzés vezet a menedékházhoz. Keletről, a Malompataki-völgyből a völgyön végig, majd a Lorenz-hágón át a Furkota-völgybe vezető sárga jelzés szintén az előbb kék jelzésű útvonal elágazásához, és így a menedékházhoz vezet. Amíg az elsőként említett útvonalat gyermekek is gond nélkül teljesíthetik, utóbbi két útvonal csak felkészült turistáknak ajánlott.

A népszerű turistaközpont, Csorbató fölött magasodó Elülső-Szoliszkó ideális fekvésű hegyoldala szinte kínálta magát egy magashegyi menedékház felépítésére. A Szoliszkó-gerinc déli lejtője már a XX. század első harmadában is rendszeres sporttevékenységre, főleg sí- és szánkóversenyek szervezésére ösztönözte a klimatikus gyógyhely üzemeltetőit. A kor legfontosabb sporteseménye az 1935-ben megrendezett északi sí-világbajnokság volt Csorbatón, a közelben felépített síugrósáncon zajlott versenyekről már nem is beszélve. Ezeknek a tényezőknek a hatására 1943-ban az illetékesek úgy döntöttek, hogy sífelvonót építenek az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hegyoldalon, az Elülső-Szoliszkó lejtőjén. A felvonó alsó állomása a tó partján, a felső pedig 500 méterrel fölötte helyezkedett el. Érdekesség, hogy a felvonó felső állomását az egykori obszervatórium kupolájával fedték be. A sífelvonó 1969-ig működött, ekkor lebontották, és helyette felépítették a ma használatos ülőszékes felvonó elődjét, melyet 2002-ben váltottak fel napjaink négyüléses felvonójával.
Az obszervatórium kupolája azonban csak szükségmegoldás volt, hamarosan megkezdődött a menedékház alapjainak lerakása, amely a síközpontba érkező látogatók kényelmét volt hivatott szolgálni. A menedékház részlegesen már 1944-ben megkezdte működését, az építkezés azonban csak 1946-ban fejeződött be teljesen. Az építkezéshez szükséges építőanyagot a sífelvonóval szállították fel a helyszínre. A menedékház kezdetben csak a síelőket szolgálta, hozzájuk alkalmazkodott a ház nyitvatartása is, a későbbiekben azonban már a turisták is előszeretettel látogatták a menedékházat. A menedékház első gondnoka František Bujak síokató volt. Az 1960-as években a menedékház hanyatlani kezdett, végül már a lebontását fontolgatták, mivel nem hozta az üzemeltetőknek a kívánt nyereséget. A menedékház lebontását a JAMES hegymászóklub akadályozta meg, amely szó szerint megmentette a házat. A menedékház ebben az időszakban frissítőket és szállást kínált a turistáknak, utóbbi iránt azonban meglehetősen csekély érdeklődés mutatkozott, ezért ezt a szolgáltatást a 90-es évek elején megszüntették.
1995-ben a ház magántulajdonba került, ismét lehetett ott éjszakázni, majd 2003-ban széles körű átépítést hajtottak végre. Az átépítés érdekessége colt, hogy először felépítették az új, nagyobb alapterületet biztosító falakat, és csak utána bontották le bent maradt régebbi falakat. A menedékház átépítését rekord idő, nem egészen 4 hónap alatt elvégezték. A menedékházat 2002-től Milan Štefánik bérli, aki feleségével együtt sokat tett azért, hogy a menedékház egyre népszerűbb legyen a turisták körében.
A menedékházban jelenleg 2 szobában 11 ágy található, ezen kívül a nagy étkező is a vendégek rendelkezésére áll, ahol meleg ételek széles kínálatával várják a turistákat. A menedékház ellátást az ülőszékes felvonóval biztosítják, ezzel szállítják fel többek között a működéshez szükséges folyóvizet is. A ház egy széles teraszon fekszik, melyről szép kilátás nyílik a Csorbai-tóra, valamint a környező tátrai csúcsokra. 2009-ben helyreállították a menedékház közelében található egykori Bivak klubot, amely napjainkban étteremként működik.

Forrás: http://www.infoglobe.sk; Fotó: Bóna Gyula
Hirdetés
Hirdetés