Téli baleseti statisztika a szlovák hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/17
Hirdetés
A szlovák hegyekben a 2015-2016-os téli időszakban drámaian megnőtt a halálos kimenetelű balesetek száma. A hegyekben összesen 19 ember vesztette életét, az 171 %-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A legtöbb, 12 személy a Magas-Tátrában vesztette életét. „A balestetek száma erősen meghaladta a várakozásokat, amit szomorúan vettünk tudomásul. A téli időszakban a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) egyes regionális központjaiban 1851 esetben avatkoztunk be, amely közel 8 %-al magasabb az előző évinél” – mondta Jozef Janiga, a HZS igazgatója.
Az igazgató tájékoztatása szerinz a legtöbb, sérüléssel járó baleset a sípályákon következett be, ezek közül is az Alacsony-Tátrában, a Chopok – Jasná síközpontban volt a legmagasabb az esetszám, csak itt és a szomszédos sípályákon több mint ezer alkalommal kellett beavatkozni. Az ilyen balesetek száma a 2015. december 1-től 2016. április 30-ig terjedő téli időszakban közel 6 %-al (1530 eset) emelkedett.

A HZS 24 alkalommal avatkozott be hegymászó terepen történt balesetnél, valamint 6 esetben lavinabaleset miatt. A súlyos balesetek száma csökkent, a közepes és könnyű sérülésekkel járó balesetek száma ezzel szemben viszont majdnem 15 %-al nőtt” – mondta el Janiga. A hegyimentők leggyakrabban, az esetek több mint 50 %-ában szlovák állampolgárokat mentettek őket követik a csehek, a lengyelek és a magyarok.
Az utóbbi napokban jelentős változás következett be a Hegyi Mentőszolgálat mobilalkalmazáson keresztül történő elérhetőségével kapcsolatban. Ez a lehetőség eddig csak Androidos telefonokon volt elérhető, április végétől azonban IOS rendszerű telefonokon is elérhetővé vált, ezáltal még több felhasználó érheti azt el” – mondta Janiga. Az alkalmazás segítségével a turisták akár SMS-ben is kérhetnek segítséget, a hegyimentők pedig egyszerűbben meg tudják határozni a baleset helyszínét és a sérült tartózkodási helyét. „Az alkalmazásnak köszönhetően már eddig is több esetben nagyon gyorsan megtaláltuk a segítségre szoruló turistákat” – tette hozzá.
Az alkalmazás segítségével tájékozódhatunk a Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetéseiről, a lavinahelyzetről, kapcsolatba kerülhetünk a turista- és síközpontokkal. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy ez a projekt az Európain Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jött létre, 3,17 millió € összértékben. „Az alkalmazás segítséget jelent az eltűnt, eltévedt személyek, valamint a lavina által eltemetett turisták és síelők felkutatásában és mentésében” – zárta szavait az igazgató.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés