Nyári turista ABC a Tátrában – Ruházat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/30
Hirdetés
A nyári szezon egyre gyorsabban közeledik. Mint minden évben, ezúttal is minden bizonnyal turisták tömegei lepik el a tátrai turistautakat – néhányan megfelelően, néhányan kevéssé felkészülten. Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos tanácsot adni egyrészt a túra tervezési szakaszához, másrészt egy tátrai túra közben várható eseményekkel kapcsolatban.
3. Ruházat
A tátrai túrához olyan ruházatot kell választani, amely elsősorban kényelmes, másodsorban pedig nem gátolja a mozgást (azaz a csipke szoknya elhagyható…). Nincs azzal semmi gond, ha valaki farmernadrágban indul a Tátrába túrázni, de csak akkor, ha az nagyon kényelmes, és tisztában vagyunk vele, hogy ha vizes lesz, valószínűleg a nap végéig nem szárad meg.
Tátrai túrákhoz elsősorban funkcionális, technikai és termoaktív ruházatot javaslunk. Ez nem tapad a testhez, ha izzadunk, gyorsan leadja a nedvességet, és termoakítv – annak ellenére, hogy vékony, ha szükséges, jól tartja a hőt.

A lélegző anyagokból készült ruházat ma már minden sportruházati szaküzletben, valamint egyes általános kereskedelemmel foglalkozó üzletláncok kínálatában is hozzáférhető. Ez legtöbbször nem olcsó – de melyik új ruházat olcsó manapság? Mindenesetre egy lélegző aláöltözethez ma már egy-két ezer forintért hozzájuthatunk. Egy kicsit magasabb az ára a nadrágoknak és a felsőruházatnak, ezekbe azonban érdemes befektetni, mert sokkal kényelmesebbe ezekben mozogni, mint a hagyományos gyapjúöltözékben. Nem mellékesen pedig kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos ruházat.
Nagyon fontos elem a ruházatnak az esőkabát, amely – bizonyos fokig természetesen – megvéd minket a csapadéktól és a kihűléstől. A poncsó-szerű fólia jobban véd, de ebbe jobban belefülledünk, nehézkesebb benne a mozgás, és könnyen elszakad.
Mindig kell hogy legyen nálunk meleg ruházat (ahogy már korábban szóba került, a hegyekben általában hűvösebb van, mint a városokban, és az időjárás gyorsan változhat): pulóver, polár, softshell kabát, igény szerint flaneling. Jó, ha van sapka, sál, kesztyű – még nyári időszakban is. Ha rövidnadrágban indulunk a hegyekbe, a hátizsákban minden eshetőségre felkészülve legyen nálunk hosszú nadrág.
Fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása, ennél is a legfontosabb a talprész anyaga, a hegyekbe mindenképpen vibram talp ajánlott. A lényeg, hogy megfelelően kemény legyen és jól tapadjon. Különösen a kezdő magashegyi turistáknak olyan lábbeli ajánlott, amely a bokát is védi, mert ebben a láb jóval stabilabb, mint a bokacipőkben. Nem elhanyagolható a lábbeli anyaga – legyen lélegző és vízálló (ezért időről időre jó, ha megfelelően impregnáljuk). Lábbeli esetében ajánlott a jobb minőségű megvásárlása – bár ez természetesen drágább is, ám itt az ár a magasabb minőséget is jelzi, de egy jó túracipő évekig fog szolgálni minket.
Edzőcipő, szandál vagy papucs – a völgyekben talán nem veszélyes, de nem hiszem, hogy túrázáshoz kényelmes és komfortos lenne. Fent ráadásul jobban csúszik a sziklákon, nem védi a lábat (főleg az utcai cipők), szandál esetében pedig könnyen elszakadhat, és ennek köszönhetően kényelmetlenül érhet véget a túra.
A hátzsákba nem árt betenni egy tartalék pólót és zoknit (vagy akár egy nadrágot is, ha nem foglal túl sok helyet).
Ja, és mielőtt még szóba kerülne maga a hátizsák, egy fontos dolog. A hegyekben csak hátizsákkal túrázunk. Nem kézitáskával és nem reklámtáskával. Ennek köszönhetően szabadon és biztonságosan mozoghatunk.
Következik: Nyári turista ABC a Tátrában – Mi kerüljön a hátizsákba

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Pawel Dutka
Hirdetés
Hirdetés