Nyári turista ABC a Tátrában – Felkészülés, időjárás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/23
Hirdetés
A nyári szezon egyre gyorsabban közeledik. Mint minden évben, ezúttal is minden bizonnyal turisták tömegei lepik el a tátrai turistautakat – néhányan megfelelően, néhányan kevéssé felkészülten. Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos tanácsot adni egyrészt a túra tervezési szakaszához, másrészt egy tátrai túra közben várható eseményekkel kapcsolatban.
1. Legyünk vele tisztában, hová indulunk
A magashegyi túrázás jelentősen különbözik nem csak a városi turizmustól, de nagyban különbözik a középhegységekben történő turizmustól is. Egy tátrai túra a tengerszint feletti magasságnak és a nyers természetnek köszönhetően teljesen kiemelkedik Lengyelország más hegyeiben végzett túrák közül.
A hegyekben történő túrázás mindig jár némi kockázattal – távol kerülünk a lakott településektől, ki vagyunk téve a különböző időjárási jelenségeknek, melyek elől nem tudunk azonnal elrejtőzni. Az olyan hegyekben, mint a Tátra (különösen a Magas-Tátra) a terep meredekségének és a gravitációnak köszönhetően bizonyos helyeken fennáll a lezuhanás veszélye. A terep egyenetlensége miatt (hiszen a turistautak kisebb-nagyobb kövekből vannak kirakva, nem kikövezett járdákon túrázunk) könnyű megbotlani, amely gyorsan ficamokhoz, törésekhez vezethet. A magasabban fekvő részeken a fejünket is óvni kell az esetlegesen hulló kövektől.

Turistaútvonalak sűrű hálózata áll rendelkezésre, ezeknek azonban nem mindegyike könnyű célpont a turisták számára. Néhány közülük jelentős nehézséget tartogat, melyek látványos segédeszközeikkel együtt könnyen leküzdhetetlen akadállyá válhatnak.
Ezért is fontos az útvonalat otthon, még az indulás előtt alaposan tanulmányozni. A fellelhető forrásokból meg kell szerezni a szükséges információkat (javasoljuk a különböző turistakalauzokat, a nyomtatott források általában jobbnak tűnnek), azokat elemezni kell. Jó tudni, hogy a turistautak színjelölése alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik út nehezebb a másiknál, vagyis a színek nem utalnak az út nehézségére. Az, hogy a Tátrában a fekete jelzésű turistautak a legnehezebbek, az tévhit! Erre a legjobb bizonyíték, hogy a Sas út – a kétségtelenül legnehezebb turistaút – pirossal van jelölve. De úgyszintén pirossal van jelölve a Halastóhoz vezető aszfaltút is – e két útvonal nehézségének összehasonlítása egyszerűen nem lehetséges.
Nagyon fontos része a túra megtervezésének a túrához szükséges idő kiszámítása (erről a térképek és az útikönyvek napjainkban már hozzávetőlegesen tájékoztatnak). Az első és legfontosabb, hogy a hegyről sötétedés előtt le kell jönni. Nyári túrára ajánlott a kora reggeli órákban elindulni, mivel a kora délutáni órákban sűrűn alakulnak ki konvektív viharok a Tátra felett.
A Tátrai Nemzeti Park területére belépve tisztában kell lennünk azzal, hogy ez nem a Krupówki (Zakopane kedvelt sétálóutcája), itt nincsenek üzletek (vannak viszont menedékházak, me4lyeket azonban rövidebb-hosszabb túrával lehet elérni), nincs minden méteren WC, nincsenek standok, ahol esőköpenyt vásárolhatunk magunknak, ha rosszra fordul az idő.
Néhány, vagy néhány tucat órára el kell távolodni a kvázi biztonságosan gondolt civilizált világunktól, be kell lépni a nyers, néha nem barátságos hegyek világába, ehhez pedig megfelelően fel kell készülni…

2. Ellenőrizzük az időjárási előrejelzéseket, alkalmazkodjunk az éppen aktuális feltételekhez
A magashegyi túra nagy mértékben függ az időjárástól és a turistautakon uralkodó körülményektől. Ugyanaz a túra teljesen más jellemzőkkel zajlik le napos, száraz időben, mint esőben vagy hóviharban. Ez utóbbi opció esetén a túra nagyon könnyen válhat a túlélésért folytatott küzdelemmé.
A Tátra saját, egyedik klímával rendelkezik. A nyár későn köszönt be, és viszonylag rövid életű. A nyári hónapokban talán meglepőnek tűnhet a havazás, de nem számít ritka jelenségnek. Számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a téli hótakaró sok helyen egészen nyárig megmarad. Az időjárás olyan gyorsan képes változni, mint egy kaleidoszkóp. Általában hűvösebb van, mint a sík vidéken, és a szél és az eső is sokkal zavaróbb lehet. Szóval ha Zakopanéban már zöldell a természet és meleg, nyári idő van, az nem azt jelenti, hogy a hegyekben is ugyanez vár ránk.
Ne feledjük, hogy előbb-utóbb a monoton eső is képes demoralizálni minket, elkezdünk fázni, előbb elfáradunk. A köd nem csak a kilátásban akadályoz, de megnehezíti a terepen történő tájékozódást, amely könnyen eltévedéshez, útvesztéshez vezethet a nehéz terepen. A csapadék, és még inkább a hó nagyban befolyásolja a lábbelink tapadását a sziklához, ez pedig olyan tényező, amely megnöveli a kicsúszás és a zuhanás veszélyét. Legyünk tisztában vele, hogy a meredek nyári hófoltok biztonságos leküzdése a tél felszerelés megfelelő használatát igényli, e nélkül indulva szinte kihívjuk a sorsot magunk ellen.
A legmegbízhatóbb időjárási előrejelzéseket a hegyimentők honlapján találjuk, de az aktuális körülményekről az internetes fórumokon is tájékozódhatunk, utóbbiakról a webkamerák képei is megfelelő segítséget nyújtanak.
Következik: Nyári turista ABC a Tátrában – Ruházat

Hirdetés
Hirdetés