Egész éjszakán át tartó mentőakciók a Tátra mindkét oldalán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/02/12
Hirdetés
2016. február 10-én az esti órákban négy szlovák turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét a Magas-Tátrában. A csoport az Oszterva-nyeregből a Batizfalvi-tó felé túrázva a rossz időjárás és a kedvezőtlen hóviszonyok miatt kimerült, a sötétedés beálltával nem tudta tovább folytatni az utat. Azon a napon rendkívül kedvezőtlenek voltak a túrázási feltételek a Tátrában, havas eső esett és rendkívül erős szél fújt, ami a hegyimentők dolgát is megnehezítette. A megadott GPS koordináták ellenére a hegyimentők az éjszaka folyamán nem jutottak el a csapdába került turistákhoz, így a mentés a reggeli órákban folytatódott. Kora reggel az ország különböző magashegységeiből érkezett 27 hegyimentő indult folytatni a keresést.
Miután megtalálták az elakadt turistákat, forró itallal és meleg ruhával látták el őket. Miután a turisták addigra erősen kihűltek, ezért őket hordágyon kellett lehozni a hegyről. Természetesen kérték e légi mentőszolgálat segítségét is, de a kedvezőtlen időjárási körülmények nem tették lehetővé a helikopter használatát. A hegyimentők az átfagyott és erősen kihűlt turistákat Felsőhágiba szállították, ahol átadták őket az Országos Mentőszolgálat szakembereinek.
A felelőtlen turisták a Felső turistaút (Tatranská magistrála) téli zárlat miatt lezárt részén indultak túrázni, 3-as fokozatú lavinaveszély idején.

A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai ugyancsak egy éjszakai mentőakción vannak túl, az előző esethez hasonlóan ezúttal is felelőtlennek mondható turisták mentése érdekében saját életüket is kockáztatva. Ugyancsak február 10-én, szerdán lengyel turisták hívták a hegyimentők ügyeletét, akik a Mickiewicz-vízeséstől este 7 órakor rendkívül erős havazás és nagy lavinaveszély idején a Lengyel-Öt-tó völgyébe indultak, de éjjel 11 óráig ne sikerült elérniük a menedékházat. A hegyimentőknek az értesítést követően nagyon gyorsan meg kellet találniuk az eltévedt turistákat, mert mint kiderült, ők a Lengyel-Öt-tó völgyébe a Siklawa-vízesés mellett vezető nyári ösvényen akadtak el, ami télen le van zárva. A rendkívül nagy lavinaveszély miatt az eltévedt turisták mentésére további kutatókat vezényeltek ki a TOPR központjából. A hegyimentők végül épségben megtalálták a turistákat a veszélyeztetett helyen, és reggel 7:30-ra eljuttatták őket a menedékházba.
A hegyimentők figyelmeztetnek, hogy az elmúlt télen szinte ugyanezen a helyen, a Siklawa-vízesés mellett vezető nyári útvonalon egy lavinában két turista vesztette életét. Ebben az időszakban a menedékházhoz egy speciális, kék színű karókkal jelzett téli út vezet, elkerülve a lavinaveszélyes lejtőket. A Tátrában a legutóbbi havazás során egyes helyeken több mint egy méter a hóréteg vastagsága, és a Tátra teljes területén 3-as fokozatú lavinaveszély van érvényben!Forrás és fotók: http://www.hzs.sk


Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl; http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés