A Tátra csúcsai a levegőből – Gerlach Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/02/24
Hirdetés
A legmagasabb csúcsok között is a legmagasabb nem csak Szlovákiában, de a Kárpátokban is a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít), amely az alatta található községről kapta nevét. A csúcs tengerszint feletti magassága 2654 méter. A csúcs déli lejtőin található katlannak köszönhetően nem lehet összekeverni a Tátra más csúcsaival. A csúcs első ismert megmászója több társa kíséretében az alsóerdőfalvai tanító és hegyi vezető, Still János volt 1834-ben. A csúcs lábánál, a Felkai-völgyben található a Sziléziai-ház hegyi szálló, melyet sziléziai turisták építettek.
A Gerlachfalvi-csúcsot az évek során többször átkeresztelték – először a magyar időkben, 1896-ban Ferenc József-csúcsra, ezt a nevet viselte egészen 1919-ig. 1923-tól 1932-ig a cseh és szlovák  legionáriusoknak a Csehszlovák Köztársaság megalakításában játszott szerepükre emlékeztetve Legionárius-csúcs (Štít legionárov) volt a neve.

1932 és a II. világháború kezdete közötti években ismét az eredeti elnevezést használták, a náci urtalom idején, 1939-1945 között pedig Szlovák-csúcs (Slovenský štít) volt a neve. A II. világháború befejeződése után négy évig, 1949-ig ismét visszakapta eredeti nevét, majd 1949 és 1956 között az akkori politikai trendnek megfelelően, Sztálin hetvenedik születésnapjának tiszteletére Sztálin-csúcsnak (Stalinov štít) nevezték, azóta viszont ismét az eredeti elnevezést használják.

Forrás és fotó: http://www.aktuality.sk
Hirdetés
Hirdetés