Újabb négy halálos baleset a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/03
Hirdetés
Az új év első napjaiban újabb halálos balesetek történtek a Tátrában. Január 2-án egy szlovák turista zuhant le nagy magasságból a Tengerszem-csúcs (Rysy) lengyel oldalán. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, hogy a fiatalember két társával együtt túrázott, és megfelelő téli felszereléssel (hágóvas, sisak) rendelkezett, a 200 méteres kicsúszást követően sajnos a helyszínen életét vesztette. Karácsony óta ez a fiatalember volt a Tátra tizenegyedik halálos áldozata.

Sajnos kis idő múlva a tizenkettedik halálos áldozatról is hírt kaptunk. Január 2-án este egy 22 éves szlovák fiatalember édesapja értesítette a Hegyi mentőszolgálatot (HZS), hogy fia nem tért haza a Liptói-Tátrában a Szalatin csúcsára tervezett sítúrájáról. A fiatalember mobiltelefonja nem volt elérhető, és a telefont nem is tudták bemérni a hegyimentők. A hegyimentők azonnal megkezdték az eltűnt fiatalember keresését, és kb. 2 óra elteltével meg is találták a holttestét a Szalatinról levezető egyik vízmosásban. A fiatalember ekkor sajnos már halott volt, halálát valószínűleg nagy magasságból történő zuhanás okozta.
A fekete széria ezzel a balesettel sajnos azonban nem ért véget, január 3-án újabb két halálos baleset történt. A Lengyel-Tátrában a hegyimentők majd a kórházba szállítás után az orvosok is sokáig küzdöttek annak a 19 éves lánynak az életéért, aki vasárnap délután csúszott ki a Kereszt-nyereg (Przełęcz Krzyżne) északi oldalán, a Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) irányába vezető keményre fagyott havas, jeges lejtőn. A fiatal lány kritikus állapotban, kiterjedt fejsérülésekkel került a zakopanei kórházba, ahol életét vesztette.
Az utóbbi napokban történt tátrai balesetek tizennegyedik (!) halálos áldozata egy 23 éves szlovák hegymászó volt, aki az Elülső-Bástya (Predná bašta) közelében csúszott ki, és zuhant kb. 200 métert a Malompataki-völgy (Mlynická dolina) oldalán. A fiatalember az esés következtében a helyszínen életét vesztette, földi maradványait a hegyimentők az ótátrafüredi hullaházba szállították.

Hirdetés
Hirdetés