Újabb két halott a Tátrában szilveszter napján Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/01
Hirdetés
Tragikusan fejeződött be a 2015-ös év a Tátrában. Ahogy arról már korábban is olvashattak az oldal látogatói, Karácsony első napjától kezdődően több tragikusan végződött baleset történt turistákkal és hegymászókkal a Tátra szlovák és lengyel oldalán. Az óév utolsó előtti napja különösen tragikusnak bizonyult, a korábban már ismert balesetetek túl további két személy vesztette életét a Tátrában.
December 30-án este szlovák turisták kérték a Hegyi Mentőszolgálat segítségét, akiknek egyik társa aznap reggel a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsára, a Holló-kőre (Havran) indult, a túráról azonban nem tért vissza, és a mobiltelefon hívásra sem válaszolt. A csúcsra semmilyen jelzett turistaút nem vezet. A hegyimentők a rendőrség segítségével, éjjellátó készülékek segítségével még este kutatták át a területet, de nem akadtak a 26 éves szlovák férfi nyomára.
A keresés 31-én reggel folytatódott, és aznap a déli órákban a a Holló-kő északkeleti lejtőjén, a Hangzó-vályúban találták meg a keresett turista holttestét. A hegyimentők a helyszínen megállapították, hogy a turista a nagy magasságból történő kicsúszás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A hegyimentők a szerencsétlenül járt turista holttestét a zári hullaházba szállították.
Forrás és fotó: http://www.hzs.sk

Ugyancsak december 30-án a lengyel hegyimentők egy extrém nehéz mentőakcióban vettek részt, melyhez szlovák kollégáik segítségét is igénybe vették. December 30-án 17 óra 36 perckor érkezett a bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálathoz (TOPR) egy, a Vadorzó-hágó (Przełęczy pod Chłopkiem) alatt történt balesetről. A Keleti-Menguszfalvi-csúcsról (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) lefelé igyekvő három fős társaság (akik kötéllel össze voltak kötve) egyik tagjának kicsúszása következtében csúszni kezdtek lefelé a havas lejtőn, majd egy sziklán fennakadva mindhárman a levegőben lógva álltak meg. A hegyimentők a helyszínre érkezve két turistát gyorsan kimenekítettek szorult helyzetéből, és biztonságban a Halastavi menedékházba kísérték őket. Harmadik társuk zuhanása azonban nehéz terepen ért véget, a hozzá való eljutás a hegyimentőknek nagy nehézséget okozott. Amikor aztán kötélen leereszkedtek az áldozathoz, kiderült, hogy eszméletlen, és addigra erősen kihűlt állapotba került. A mentőakció nagyon nehéz terepen, extrém időjárási körülmények (éjszaka -15 °C-t mértek) között zajlott. Az áldozat újraélesztése több mint 5 órán át, még a kórházba történő szállítás közben is tartott. A sérültet a szlovák hegyimentők helikopterével szállították a zakopanei kórházba, a kórházba érkezésekor testhőmérséklete 15,5 fok volt. A kicsúszás és a kihűlés következtében a baleset áldozata a kórházban életét vesztette.
A teljes mentési művelet több mint 13 órán át tartott, abban 23 hegyimentő vett részt. 
Forrás és további fotók a mentőakcióról: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés