Lavina veszélyességi skála Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/12
Hirdetés
Bár a Tátrában jelenleg még elég kevés a hó, de úgy gondolom, hogy a téli túra- és síszezon kezdetén hasznos lehet feleleveníteni azokat az ismereteket, tudnivalókat, amelyek a magashegyekben előforduló lavinákról, azoknak a túrázókra, síelőkre jelentett veszélyeiről tudni érdemes. Saját és társaink biztonsága, testi épségének védelme miatt fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a téli körülményekkel, amelyek kedveznek a lavinák kialakulásának. Hetente folytatódó cikksorozatunk első részében a 2003-ban egységesített nemzetközi lavina skála beosztását, az egyes veszélyességi fokozatokhoz tartozó magyarázatot olvashatjátok. Azt gondolom, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie, aki lavinaveszélyes terepen túrázik, síel, vagy éppen sítúrázik. Nézzük tehát az 5 fokozatú lavinaskálát: 

1. – CSEKÉLY – színjelölése: világoszöld
A hótakaró összefüggő, stabil. Lavina megindulása csak egyes erősen túlterhelt, meredek, nagy feszültségű lejtőkön, illetve vízmosásokban, szakadékokban várható. Általában biztonságosak a hóviszonyok, kedvezőek a túrázás és síelés feltételei, óvatosságot igényel viszont a homorú lejtők keresztezése. 1. fokú lavinaveszélyt abban az esetben jelentenek, ha:
- Hosszabb ideje nem hullott friss hó és nem fújt erős szél;
- A napi hőmérséklet nem túl ingadozó.

2. – MÉRSÉKELT – színjelölése: sárga
Lavina megindulása csak a meredek, füves, szélvédett lejtőkön valószínű, síelők vagy turisták által okozott túlterhelés következtében. Kisebb spontán lavinák előfordulhatnak. Általában kedvező viszonyokat találunk a túrázáshoz, de ügyelnünk kell a helyenként előforduló veszélyzónákra (pl. homorú lejtők). 2. fokú lavinaveszélyt abban az esetben jelentenek, ha:
- Az elmúlt 3 napban a hótakaró vastagsága legfeljebb 20 cm-rel nőtt;
- A széllökések sebessége legfeljebb 5 m/s;
- A hőmérséklet napközben meglehetősen stabil.

3. – JELENTŐS – színjelölés: narancssárga
A hótakaró kötődése gyenge, a meredekebb lejtőkön csekély terhelésre, akár egy magányos síelő vagy túrázó alatt is megindulhatnak lavinák, előfordulhatnak közepes méretű, ill. ritkán nagy kiterjedésű spontán lavinák is. A túrázási lehetőségek korlátozottak, és kiváló helyzetértékelési képességet követelnek. Túrázni és síelni csakis olyan helyeken ajánlott, ahol az útvonal nem metszi a természetes lavinalejtőket. 3. fokú lavinaveszélyt abban az esetben jelentenek, ha:
- Az elmúlt 3 napban a hótakaró vastagsága 40 cm-rel (a szél által feltorlaszolva 30 cm-rel) nőtt;
- Havazás során a széllökések sebessége 10-15 m/s;
- Meglehetősen nagy a napi hőmérséklet-ingadozás.

4. – ERŐS – színjelölése: piros
A hótakaró gyengén kötődik, a meredek és közepesen meredek lejtők jelentős részén csekély terhelésre (akár egy síelő vagy túrázó esetén) is várhatóak lavinák, sok közepes és nagy spontán lavina indulhat meg. A túrázási lehetőségek erősen korlátozottak, a terület jelentős része veszélyzóna. 4. fokú lavinaveszélyt abban az esetben jelentenek, ha:
- 3 napon belül a hó vastagsága 40-70 cm-rel (a szél által feltorlaszolva 50 cm-rel) nőtt;
- Havazás során a széllökések sebessége 20 m/s fölött van, ami jelentős felmelegedést jelez.

5. – EXTRÉM – színjelölése: piros-fekete kockás
Számos nagy, spontán lavina megindulása várható még a kevésbé meredek területeken is. A biztonságos túrázás feltételei nem adottak. 5. fokú lavinaveszélyt abban az esetben jelentenek, ha:
- Az elmúlt három napban a hóréteg vastagsága 70-100 cm-rel (a szél által feltorlaszolva 50-80 cm-rel) nőtt;
- Havazás során a széllökések sebessége 20 m/s-ot meghaladó mértékű, ami gyors hőmérséklet-változást (elsősorban nagy felmelegedést) jelent.

Forrás: www.adventure.mountex.hu; www.klubpodroznikow.com; Fotó: www.laviny.sk; www.tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés