A Hegyi Mentőszolgálat rendkívüli sajtótájékoztatója Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/05
Hirdetés
Az év végi ünnepek idején, 2015. december 23-tól 2016. január 4-ig bezárólag a szlovák hegyekben 152 baleset, közülük 7 halálos baleset történt. További hat halálos baleset történt a Tátra lengyel oldalán, valamint egy Zakopane közelében, a Gubałówkán. A január 4-én tartott sajtótájékoztatón Jozef Janiga, a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője elmondta, hogy ez a szám aggasztóan magas. „A balesetek közös jellemzője a kicsúszás és az azt követő zuhanás. A kicsúszások pontos okát nem tudjuk. Talán megbotlottak a nehéz terepen vagy a hágóvas beleakadt a saját nadrágjukba, ami meglehetősen gyakori. Az biztos, hogy valamennyi kicsúszást hosszú, kontrollálatlan zuhanás követett, amely általában sziklás terepen ért véget” – mondta Janiga. A menedékházakhoz vezető túraútvonalak, amelyeket a turisták télen is korlátozás nélkül használhatnak, jelenleg is járhatóak, ezeket azonban sokszor jég, helyenként hó borítja. A hegyimentők ezért azt javasolják, hogy csak túrabottal vagy a napjainkban szinte bármelyik túraboltban beszerezhető, a túrabakancsra erősíthető csúszásgátlóval induljunk túrázni.

A hegyimentők véleménye szerint a turistautakon közlekedő turisták viszonylagos biztonságban vannak. Rosszabb a helyzet a nyílt terepen, ahol a hegymászók, de csak a tapasztalt hegymászók nagyon jól feltételeket találnak. „Egyrészt kiváló feltételek vannak a hegymászók számára, mivel azok, akik ismerik a hegyen történő mozgás alapjait, rendelkeznek megfelelő technikai eszközökkel, ezen kívül pedig tiszteletben tartják a hegyekben történő biztonságos mozgás alapvető szabályait, semmilyen módon nincsenek fenyegetve” – mondta Janiga.
Ne feledjük azonban, hogy még a gyakorlott hegymászókkal is előfordulhat, hogy megcsúszik, ezért az egyetlen lehetőség arra nézve, hogy ne váljon halálos baleset áldozatává, a minőségi felszerelés. A HZS igazgatója szerint a leginkább veszélyeztetett helyzetben az ún. „pszeudohegymászók” vannak. „Hiába van nekik jó minőségű felszerelésük, ha nem tudják azt megfelelően használni, magashegyi területre kerülve drámaian súlyos sérüléseket szenvedhetnek.”
A HZS hétfői jelentése szerint az Alacsony-Tátrában a feltételek jelenleg nem alkalmasak síalpinsita tevékenységre. Az Alacsony-Tátra gerincei jelenleg hómentesek, nem fedi őket kellő hóréteg, ezért ezeken síléccel nem is lehet mozogni, hágóvassal és túrabottal azonban járhatóak. Az Alacsony-Tátrában a síalpinisták jelenleg csak a síközpontokban találnak mesterséges havat.
A Kis- és Nagy-Fátrában a feltételek ideálisak a túrázásra, a hegyimentők azonban itt is figyelmeztetnek a lefagyott területekre, valamint a korai sötétedésre. Az utóbbi időszakban a hegyimentőknek gyakran kell ilyen esetekben, illetve eltévedés miatt beavatkozni. A Fátrákban hó csak a síközpontokban található.
A Magas-Tátrában megfelelőek a hegymászás feltételi, de felhívják a figyelmet, hogy a lejtők jegesek és keményre fagyott havasak, az ilyen területen történő kicsúszásnak gyakran sajnos csak a sziklák vetnek véget. Az alacsonyabban fekvő területeken a síalpinizmus korlátozott vagy teljesen lehetetlen, a magasabban fekvő területeken lehetséges, ezen a terepen viszont a fenti okok miatt veszélyes a mozgás.
Hasonló a helyzet a Liptói-Tátrában, ahol havat csak 2000 méter tengerszint feletti magasság felett találunk. „A síalpinisták itt nagyon kedvezőtlen körülményekkel találkoznak, nagyon sokat kell síléccel a hátukon gyalogolni, és a hó nagyon kemény” – figyelmeztetnek a hegyimentők. Ezt sajnos megerősíti az a tény, hogy január 1-én, az újév első halálos balesetének áldozata éppen egy síalpinista volt.
A Szlovák Paradicsomban ugyancsak nincs összefüggő hótakaró, a szurdokok viszont nagyon jegesek. A hegyimentők az ide indulóknak ajánlják minimum a túrabot és a könnyű túrahágóvas használatát. Jelenleg a Hernád is be van fagyva, amelyen akár végig is sétálhatunk.
Marek Biskupovič, a Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központjának vezetője elmondta, hogy jelenleg nagyon csekély a lavinák előfordulásának az esélye, a hótakaró nagyon kemény és a terepen egyenetlenül oszlik meg. „A következő napokban némi csapadékra számítunk, amely azonban várhatóan nem lesz jelentős, de a szél hatása miatt előfordulhat, hogy a lavinaveszély egyes helyeken jelentősen növekedni fog. Ennek következtében a meredek terepen az arra járókat nem csak a kicsúszás veszélye, hanem kisebb lavinák előfordulásának lehetősége is veszélyezteti.”
Hozzátette, hogy az előttünk álló hét folyamán kisebb felmelegedésre van kilátás, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a magasabban fekvő területeket borító hótakaró továbbra is kemény marad.

Hirdetés
Hirdetés