Tragikus lavinával kezdődik a tél a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/04
Hirdetés
2015. december 3-án a 112-es segélyhívó számon keresztül egy lengyel hegymászó kért segítséget a Hegyi Mentőszolgálattól (HZS), akit társával együtt lavina sodort el. A bejelentő jelezte, hogy mindketten a hó fogságába kerültek, a feje szerencsére a hó felett maradt, majd sikerült kiszabadítania a kezét, így a mobiltelefonján fel tudta hívni a hegyimentőket. Azt is jelezte, hogy a lavinából nem tudják kiásni magukat, és valószínűleg eltört a lába. A hegymászók a Ruman-völgyben, a Nyugati-Vaskapu-csúcs közelében tartózkodtak. A hegyimentők egy lavina mentőkutyával együtt helikopterrel indultak a helyszínre, ahol viszont olyan kedvezőtlen időjárás fogadta őket, hogy vissza kellett fordulniuk Ótátrafüredre.

Ezután a földön folyt tovább a mentőakció, a hegyimentők két csoportban indultak a helyszínre. A megérkezés után kiásták a hóból a balesetet jelentő hegymászót, ezzel egyidejűleg hozzáláttak társa felkutatásához, akit kb. másfél méterrel a hó alatt találtak meg. A hó alá került hegymászót a hegyimentők minden erőfeszítése ellenére nem sikerült újraéleszteni. A sérül hegymászót, valamint a lavinában elhunyt társa holttestét hordágyon vitték le a Poprádi tóhoz.
A lavina halálos áldozata a 62 éves Józef Michalec, a Lengyel-Tátrában működő TOPR tapasztalt hegyimentője, hegyivezetője, aki éppen egy ügyféllel mászott a Ruman-völgyben.

Forrás: http://www.hzs.sk; Fotó: Tatai Zoltán
Hirdetés
Hirdetés