Tanösvények a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/07
Hirdetés
A Tátrának a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) által kezelt területén jelenleg összesen nyolc tanösvény található. „Adataink szerint a legtöbb látogató a Liptói-Tátrában található Juráni-völgy tanösvényét látogatja, de sokan járnak a Csorbai-tó és a Poprádi-tó közötti tanösvényen, és igen népszerű a Rohácsi-tavak tanösvénye is” – mondta Lenka Burdová, a TANAP szóvivője. A Tátrában kb. 50 km hosszúságot kitevő jelzett turistautak mentén felállított információs panelekről a látogatók megismerkedhetnek a Tátra állat- és növényvilágával, valamint a nemzeti park történetével.

A Zverovka tanösvény 2200 méter hosszú, öt információs táblával olyan témákról, mint pl. az erdő kialakulása, a patakok, hogyan ér véget egy fa élete, az egykori gleccserek aktivitása, a Maras tavacska, a sziklák világa. A Poprádi- és a Csorbai-tó közötti tanösvényen viszont a látogatók megtudhatják, hogy az erdő nem csak fákból áll, hanem élnek itt állatok és más növények is. „Nem kevésbé érdekesek a Tátra kialakulásával kapcsolatos információk, a hegység geológiája, a talaj szerkezete, a növényvilág bemutatása és helyük a természetes erdő életében” – tette hozzá Burdová azzal, hogy ez a tanösvény csaknem négy km hosszú, 14 információs táblával.
A maga nemében Szlovákiában egyedülálló geológiai kiállítást tekinthetnek meg a Jávor-völgybe látogatók. A nemzeti park munkatársai a kék jelzésű turistaút mentén, még a völgy nyílása előtt található Murány-alja nevű területen kőzetmintákat állítottak ki, melyek bemutatják a Tátrát alkotó kőzeteket a kezdetektől napjainkig. „A sziklatömbök mellé elhelyezett táblákon feltüntettük a kőzet fajtáját, előfordulási helyét és korát, hozzátéve, hogy a melyik korban alakultak ki ezek a Tátrát alkotó kőzetek. Minden kiállított kőzetnek egy részét úgy formálták meg, hogy láthatóvá váljon azok szerkezete” – mondta el Burdová. Az ugyancsak Javorináról a Hátsó-Rézaknák völgyén át a Kopa-hágóba vezető kék jelzés turistaút mentén található tíz tábláról nem csak a Bélai-Tátra gazdag állat- és növényvilágával, de a völgy érdekes történelmével is megismerkedhetünk.
A Zverovka menedékház melletti parkolóból a Harmadik-Rohácsi-tóig vezető kék jelzésű turistaút mellett felállított nyolc információs táblán a turisták részletesen megismerkedhetnek a helyi flóra és fauna legritkább képviselőivel. Az első tábla – amely a lavinákról és az általuk okozott károkról tájékoztat – a Ťatliak menedékházhoz vezető út mellett azon a helyen áll, ahol a lavina minden évben nagy károkat okoz ez erőben.
Az ugyancsak a Liptó-Tátrában található, a Zverovka emendékháztól a „Partizán kórház”-hoz vezető sárga jelzésű turistaúton felállított öt információs táblán megismerkedhetünk azoknak az embereknek a sorsával, akik 1944 decembere és 1945 februárja között a Szalatin-völgyben élték túl a háború borzalmait. „Az erdei kunyhóban 1944 decemberében két nővér és egy orvos 14 sebesült partizánt ápoltak. Megtudhatjuk, hogy ezek az emberek milyen nehéz körülmények között élték túl ebben az erdei kunyhóban azt a két hosszú téli hónapot” – magyarázza Juraj Majerčák, a TANAP helyi részlegének vezetője.
„A legfiatalabb tátrai tanösvény a Források-tanösvény (Pramenisko), amelyen a turisták több érdekességet megtudhatnak azokról a helyekről, ahol a víz fontos szerepet játszik. Ez a tanösvény tipikus példája a Tátrában is előforduló mocsaras égererdőknek. Ezt a területet alapvetően a vizek különböző formái, így a patakok és állóvizek, sőt, a felszín alatti, vagy közvetlenül afölötti előfordulási formák jellemzik” – mondta el Igor Stavný, a TANAP munkatársa. A Tátralomnic közelében található Források (Pramenisko) nevű tanösvényt még 2010-ben hozták létre, de a nedves természeti környezet miatt a műszaki berendezések gyorsan nem megfelelő állapotba kerültek. Ebben az évben felújították a nagyrészt pallókon vezető tanösvényt, így a tanösvényt bejárva a látogatók ismét megismerkedhetnek az ártéri erdők jellegzetességeivel. „A tanösvény fából készült elemeit ezúttal vörösfenyőből készítettük el, amely sokkal jobban ellenáll a víznek és az egyéb környezeti hatásoknak” – mondta Lenka Burdová. A kb. 800 méter hosszú területen mintegy 3,5 kilométer hosszan kanyargó tanösvény közvetlenül a TANAP botanikus kertjének bejáratánál kezdődik, bejárásához nyugodt tempóban kb. 2 órára van szükség. A séta során a látogatók megtanulják, miért vált ez a környék ilyen nedvessé, vizenyőssé, de arról is tájékoztatást kapnak, hogy ez a vizes környezet sem élettelen. Ahogy a tanösvény mentén felállított információs táblákon olvashatjuk, a víz jelentősen befolyásolja az erdő életét, azt, hogy milyen növények és állatok élnek benne. A tanösvény mentén két kilátótornyot építettek, melyekre felmászva a látogatók a magasból is megfigyelhetik a vizes élőhely sajátosságait. A Források tanösvény a legrégebbi, és a legjobb állapotban fennmaradt ilyen típusú élőhely a Tátrában, amely a csekély emberi beavatkozásnak köszönhetően máig megőrizte természetes jellegét.
A TANAP szóvivője szerint a nemzeti park a közeljövőben nem tervezi újabb tanösvények kialakítását. „Az ilyen turistautakkal az a célunk, hogy tájékoztassuk a turistákat és a látogatókat a természeti és történelmi látnivalókról. Ugyanakkor tájékoztatni szeretnénk az embereket az ott található természeti ritkaságokról, a természetvédelmi területek látnivalóiról, különösen értékes és kiemelkedően fontos összetevőiről” – tette hozzá a TANAP szóvivője azzal, hogy az információs táblák hozzájárulnak a védett területek természeti értékeinek megőrzéséhez. „Természetesen ehhez a turistáknak is hozzá kell járulni azzal, hogy ne károsítják, hanem inkább védik az őket körülvevő természetet, hogy ezáltal megőrizzék azt a jövő nemzedékek számára” – fejezte be mondandóját Lenka Burdová.

Hirdetés
Hirdetés