On-line jegyrendelés és éjszakázás a Lomnici-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/28
Hirdetés
A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m). A csúcsra nem vezet jelzett turistaút, gyalogszerrel csak hegyi vezetővel juthatunk fel, mivel azonban felvonóval is megközelíthető, a bakancsos turisták körében a Tátra legnépszerűbb csúcsának számít. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) négyszemélyes kabinos felvonó közlekedik a Start átszállóállomásig (Štart), ahol át kell szállni a 2013-ban átadott új, 15 személyes kabinokba, melyek a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) közlekednek. Itt újabb átszállás következik immár a csúcsra vezető, ugyancsak 15 személyes, piros színű kabinba, amely a 855 méteres szintkülönbséget 8,5 perc alatt küzdi le.  

A csúcson 50 percet tartózkodhatunk, eközben egy rövid séta során elérhető kilátópontokról gyönyörködhetünk a párját ritkító kilátásban, vagy a 2008-ban átadott kilátóteraszon tehetünk néhány lépést az alattunk lévő mélység fölött. Kellemes kikapcsolódást biztosít a csúcson lévő épületben található stílusos Dedo (Nagyapó) kávézó, amely nevét a csúcs korábbi, régmúlt időkben használt elnevezése után kapta. A kávézóban elfogyaszthatunk egy Blue Mountain kávékülönlegességet, a felejthetetlen panoráma mellett a gasztronómia új dimenzióit fedezhetjük fel. A 28 személy befogadására alkalmas kávéház baráti társaságoknak és üzleti partnereknek is megfelelő szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

A Lomnici-csúcsra közlekedő felvonóra a www.gopass.sk oldalon legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van on-line jegyrendelésre, illetve a felvonó tátralomnici pénztárában ugyancsak 7 nappal a tervezett utazás előtt személyesen is megvásárolhatjuk konkrét időpontra (óra, perc) szóló jegyünket.
On-line jegyrendelés esetén nem szükséges GOPASS kártyát vásárolni, viszont amennyiben egynél több személy, illetve gyerek, diák vagy nyugdíjas részére szeretnénk jegyet foglalni, regisztrálni kell az oldalra. On-line jegyrendelés szlovák, lengyel vagy angol nyelven lehetséges.

A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra közlekedő 15 személyes felvonó beszállóhelyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó menetidejét figyelembe véve a csúcsra szóló menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a felvonó tátralomnici pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.
Éjszaka a Lomnici-csúcson
Néhány éve lehetőség van arra is, hogy a vállalkozó kedvűek egy felejthetetlen éjszakát töltsenek Közép-Európa legmagasabban fekvő apartmanjában. Naplemente után, amikor a felvonó az utolsó turistákat is leviszi a völgybe, a Lomnici-csúcson egyedülálló hangulat uralkodik. Ebbe az atmoszférába kettesben, vagy családunkkal, barátainkkal együtt akár négyesben is belekóstolhatunk. Az érkezőket ünnepélyesen üdvözlik, finom vacsorával kínálják, majd ezt követően az érdeklődőknek lehetőségük van a csillagvizsgáló távcsövein keresztül a csillagok megfigyelésére. Az estét a négyszemélyes apartmanban történő nyugodt pihenéssel lehet megkoronázni, ráadásul napkelte után még egy reggelire is meginvitálják a jelentkezőket a Kő-pataki-tónál. Minden bizonnyal felejthetetlen éjszakát tölthetünk el 2634 méter magasságban, gyönyörű kilátással a Magas-Tátra csúcsaira és az éjjeli égboltra. Kedvező időjárási körülmények között a csúcsról akár a Kárpátok 300 kilométer távolságra lévő pontjáig is ellátni, sötétedés után pedig láthatjuk Krakkó éjjeli fényeit.

A Lomnici-csúcson töltendő éjszaka ára:
2 személynek: 650 €
3 személynek: 699 €
4 személynek: 748 €.

Az ár tartalmazza a felvonóra szóló jegyeket Tátralomnictól a Lomnici-csúcsig és vissza, welcome drink, négyfogásos vacsora a DEDO kávéházban, a csillagok távcsővel történő megfigyelésének lehetősége, valamint reggeli a Kő-pataki-tónál.
Információk és foglalás az info@vt.sk címen keresztül, vagy Tátralomnicon a kabinos felvonó alsó állomásánál található Infocentrumban.
A lehetőség iránt érdeklők számára fontos információ, hogy az előzetes helyfoglalást 3-5 (hétvégi napoknál 5-7) hónappal a tervezett tartózkodás előtt érdemes elintézni.
Forrás és fotók: http://www.vt.sk
Hirdetés
Hirdetés