Szezonzárás előtt a magashegyi turistautak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/31
Hirdetés
A Tátra magasabban fekvő ösvényein november elsején ismét érvénybe lép a szokásos téli zárlat, ám Lenka Maťašovská, a Magas-Tátrai Területi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója szerint azonban a nyári és téli idény közötti időszak is alkalmas a turisztikára. A szezonzárás főként a magasabb fekvésű ösvényekre vonatkozik, továbbá a völgyek közötti magashegyi nyergekre és a csúcsokra. A turisták azonban a téli hónapok alatt is feljuthatnak a magashegyi menedékházba, a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chat pod Rysmy) kivéve. A Tátrai Nemzeti Park turisztikai rendtartása szerint a zárás ideje november 1-től június 15-ig tart, ennek oka főként a tátrai természet védelme és a turisták biztonsága.
Maťašovská szerint a Magas-Tátra látogatóinak nem kell attól tartaniuk, hogy a zárás ideje alatt nem lesznek látnivalók.

„A legnépszerűbb túrák ebben az időszakban a Tarajkáról (Hrebienok) a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata), vagy a Zamkovszky- és a Téry-menedékház irányába vezetnek, a kevésbé edzettek számára pedig sétát ajánlunk a Tarpataki-vízesések körül. Ugyancsak járhatóak lesznek a fő tátrai turistaútvonalak, például a Kőpataki-tótól a Tarajkára, esetleg a Sziléziai házhoz” – mondta.
Ebben az időszakban a gyakori időjárás változások és a havazás megkövetelik, hogy a turisták tátrai túrájukra jó minőségű vízhatlan és meleg ruházatban és lábbeliben induljanak. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a síközpontoknak a téli szezonra való felkészítése érdekében ilyenkor zajlanak a felvonók őszi műszaki karbantartási munkálatai. „Amennyiben a turisták szeretnék igénybe venni a felvonókat, ajánlott mindig meggyőződni róla, hogy azok az adott időpontban és területen működnek-e” – tette hozzá.
November elseje immár hagyományosan a nyári turistaidény végét jelenti a Tátrában, a téli szezon kezdetét pedig november 26-ra tervezik. „Ezen a napon immár harmadszor nyitjuk meg a Tarajkán a Tátrai Jégdómot. Ez a jégbazilika ismét valami egyedit, érdekeset tartogat a látogatók számára. Egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy az építéséhez csaknem hetven tonna jeget használunk majd fel és a munkálatok november 6-án kezdődnek” – egészítette ki Maťašovská.

Forrás: http://felvidek.ma; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés