Újabb halálos baleset a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/18
Hirdetés
Szeptember 17-én a délelőtti órákban egy lengyel állampolgár arról tett bejelentést a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) telefonszámán, hogy eltűnt a férje. A 70 éves férfi az előző napon egyedül indult túrázni a Magas-Tátrában. Azt tervezte, hogy felmegy a Koncsisztára, és még eset visszaérkezik Zakopanéba, ahol feleségével a szállásuk volt. Mivel még a túrát követő reggel sem tért vissza, és életjelet sem adott magáról, felesége a hegyimentők segítségét kérte, akik a keresést megkezdve elsőként az eltűnt autóját találták meg a Poprádi-tóhoz vezető kék jelzésű turistaút kezdetén lévő parkolóban. Az eltűntnél lévő mobiltelefont nem sikerült lokalizálni, mivel a turista valószínűleg nem állította át a telefont a szlovák mobilhálózatokra. A keresésbe később a Belügyminisztérium helikoptere is bekapcsolódott, ezzel együtt hegyimentők két csoportja földi úton kezdte meg a keresést, elsősorban a Koncsiszta lehetséges megközelítési útvonalaira koncentrálva.

Mivel az esti órákig nem sikerült az eltűnt nyomára bukkanni, a keresést felfüggesztették, majd 18-án kora reggel folytatták. Pénteken aztán a délelőtti órákban megtalálták az eltűnt férfit a Tompa-hegy térségében, a Rét-nyereg közelében, sajnos már életjelek nélkül. Minden valószínűség szerint a nehéz, sziklás terepen történő zuhanás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Az elhunyt turista holttesté a mentőhelikopterrel Ótátrafüredre szállították. A mentőakcióban a két nap során hét hivatásos és két önkéntes hegyimentő vett részt.
A hegyimentők emlékeztetik a turistákat, hogy ez már a harmadik olyan baleset az idei nyári szezonban, amikor a turisták azután szenvednek halálos baleset ér, miután letértek a jelzett turistautakról. A hegyimentők ezért figyelmeztetik a látogatókat, hogy a magashegyi területen tartsák tiszteletben a biztonságos közlekedésre vonatkozó előírásokat, ne sértsék meg a nemzeti park látogatási rendjét, soha ne induljanak egyedül túrázni, mindig legalább ketten legyenek, minden körülmények között vigyázzanak magukra és legyenek nagyon óvatosak.

Forrás: http://www.hzs.sk; Fotó: Miroslav Vazny
Hirdetés
Hirdetés