Lett turisták tragikus halála a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/27
Hirdetés
Szeptember 26-án, szombaton a kora esti órákban érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy eltűnt két lett turista. A 62 és 67 éves nők egy kb. 50 fős turistacsoport tagjaként a Téry-menedékházhoz túráztak. Eltűnésüket a csoport vezetője jelentette, aki a csoport többi tagjával Ótátrafüredre megérkezve észlelte, hogy a csoport két tagja hiányzik. A hegyimentők azonnal elkérték az egyik eltűnt telefonszámát, tartózkodási helyük lokalizálása céljából. Ezután a hegyimentők több csoportban megkezdték a jelzett terület átvizsgálását. Az esti órákban a keresést legfőképpen a Felső turistaút (Magistrála) Sziléziai-ház és Kő-pataki-tó közötti szakaszára összpontosították. A sikertelen keresés vasárnap reggel is folytatódott.

Ekkor az egyik hegyimentő jelentette, hogy a Vörös-torony-hágó alatt látott két embert, akik nem mozognak. A helyszínre érkező mentőcsapat megállapította, hogy a két személy – akik ekkor már nem mutattak életjelet – azonos a keresett lett turistákkal. A holttesteknek a hegyről történő lehozatalához a Liptói- és az Alacsony-Tátrában dolgozó hegyimentők, valamint a Belügyminisztérium helikopterét is igénybe vették, mivel a jeges terep miatt a földön történő szállítás komoly nehézségekbe ütközött.
A Tátra magasabban fekvő részein erős szél fújt, amely jelentősen csökkentette a hőérzetet, ezen kívül ónos eső esett, amelytől a sziklák jegesek lettek. Az időjárása vasárnap délután tette lehetővé a helikopter bevetését, amely felgyorsította az eseményeket. A hegyimentőknek addigra földi úton sikerült a holttesteket a Téry-menedékházhoz szállítani, ahonnan az időközben megérkező helikopter Ótátrafüredre szállította őket, ahol átadták azokat a rendőrség és a temetkezési vállalkozó munkatársainak. A turisták halálának oka minden valószínűség szerint hipotermia, a halál pontos okának megállapítására csak a boncolás után kerülhet sor. Az egész mentési műveletre, amelyben több mint 40 hivatásos és önkéntes hegyimentő vett részt, a Tátrában jelenleg uralkodó kedvezőtlen időjárási körülmények között került sor.

Forrás és fotók: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés