Korábban sötétedik, este gyorsan lehűl a levegő Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/30
Hirdetés
A Tátrába induló turistáknak nem szabad elfelejteni, hogy az őszi napok egyre rövidebbek. A hegyekben korábban sötétedik, lehűl a levegő, és egy hirtelen zápor, vagy tartós eső is bármikor előfordulhat.  „Ne feledkezzünk meg róla, hogy 18:30-kor már sötétedik, és az esti órákban jelentősen lehűl a levegő. Ügyeljünk rá, hogy legyen nálunk elegendő meleg ruha – egy váltás ruha, sapka és kesztyű sem hiányozhat. A túraútvonalak eső után sok helyen csúszósak lehetnek, emiatt legyünk különösen óvatosak” – figyelmezteti a hegyekbe indulókat a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) saját honlapján. Az elmúlt hét végén a Tátra magasabban fekvő részein helyenként havazott, ónos eső esett, és a hőérzetet az erős, olykor viharos szél tovább rontotta.

Azt, hogy soha nem lehetünk eléggé óvatosak, az elmúlt hét pénteki két mentőakció is bizonyítja a Felkai-, és a szomszédos Batizfalvi-völgyben. Az első segélykérés a Sziléziai-házból érkezett, amelyben egy lengyel turista arról értesítette a hegyimentőket, hogy 66 éves társa eltörte a lábát. A sérülésre az Örökös-eső közelében, a csúszós sziklákon került sor, mely után a lengyel turista nem tudta egyedül folytatni a túrát. A helyszínre érkező hegyimentők rögzítették a törött lábat, majd levitték a Sziléziai-házhoz, ahol a sérültet átadták a kiérkező mentősöknek.
Nem sokkal e baleset után cseh turista tett bejelentést a hegyimentők ügyeletére, miután a Batizfalvi-próbán leereszkedve rájuk sötétedett, és a sötétben nem tudtak tájékozódni, és leereszkedni a Batizfalvi-tóhoz, ahonnan Tátraszéplakra szerettek volna eljutni. A hegyimentők a megfelelő felszerelés nélküli turistákat biztonságban lekísérték a Sziéziai-házhoz, majd terepjáróval Ótátrafüredre szállították őket, ahová értük jöttek a barátaik.
Sajnos egy, a fentiektől tragikusabb eset is történt a hét végén a Magas-Tátrában. Ahogy arról bizonyára az oldal olvasói is értesültek, két lett turista kihűlés miatt vesztette életét a Vörös-torony-hágó alatt. hogy hogyan kerülhettek oda egy olyan turistacsoportból, amelynek eredeti célja a Téry-menedékház volt, számomra is rejtélyes…

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Paweł Dutka
Hirdetés
Hirdetés