Az erős napsugárzás az egészségünket veszélyezteti Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/04
Hirdetés
Minden, ezen a héten a Tátrába induló turistára érvényes figyelmeztetést adtak ki: a hegyekben kánikulai meleg várható, amely életünket és egészségünket is veszélyeztetheti. A hőmérséklet a Tátrában holnaptól egyenletesen emelkedik. A legmelegebb pénteken és szombaton várható, amikor Zakopanéban az átlaghőmérséklet elérheti a 27 °C-t, a hegygerinceken pedig akár 20 °C is lehetséges. Ez talán nem tűnik soknak, főleg az itthon várható kánikulai meleghez képest, de ahhoz elég, hogy hosszan tartó fizikai igénybevétel esetén gyors kiszáradáshoz, vagy a testünk túlmelegedéséhez vezessen.

Amennyiben a következő napokban a hegyekbe indulunk, lehetőleg válaszunk rövidebb útvonalakat, a szokásos folyadékmennyiség kétszeresét vigyük magunkkal, és feltétlenül gondoskodjunk fejünk védelméről. Ugyancsak fontos, hogy mielőtt útnak indulunk, a napfénynek kitett testrészeinket alaposan bekenjük minimum 50 faktoros (nem kisebb!) napvédő krémmel.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) figyelmezteti a hegyekbe indulókat, hogy túrájuk tervezése során vegyék figyelembe saját képességeiket, egészségi állapotukat, és soha ne induljanak egyedül a hegyekbe. Utóbbi kapcsán emlékeztetnek az elmúlt hét végén történt tragikus balestre, amikor egy 27 éves szlovák nő úgy döntött, hogy egyedül indul el hegyet mászni, majd amikor péntek este nem érkezett haza, a hegyimentők két napig keresték, amíg megtalálták a holttestét a Sátán csúcsa alatt, a Malompataki-völgyben.
Arra is felhívják a figyelmet, hogy túra előtt mindig kísérjük figyelemmel az időjárás előrejelzéseket. Arról sem feledkezzünk meg, hogy a nyári időszakban a hegyekben a turistákra nagy veszélyt jelentő viharok a dél utáni órákban alakulnak ki. „Emiatt azt javasoljuk a turistáknak, hogy túrájukat kora reggel kezdjék meg, hogy a déli órákban, az esetleges viharok idején már visszafelé tartsanak” – figyelmeztetnek a hegyimentők honlapjukon.
A turistáknak azt ajánlják, hogy legyenek figyelemmel egészségi állapotukra, és ne becsüljék túl az erejüket. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék, valamint a gyors energiapótlás, a meleg és vízálló ruházat, valamint a megfelelő lábbeli.
Semmiképpen ne hagyjuk otthon mobiltelefonunkat, melybe előre jegyezzük fel a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) telefonszámát. Ez Szlovákiában 18 300, Lengyelországban 601 100 300. „Amennyiben mégis egyedül indulunk túrázni, fontos, hogy valakinél hagyjunk pontos információt az útvonalunkról, és a tervezett visszaérkezés idejéről” – mondta el a hegyimentők munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés