A Tátra szlovák vagy lengyel oldala a jobb? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/24
Hirdetés
A Tátra sokunk számára egy és oszthatatlan egységet képez – a nyugalom szigete és a felüdülés forrása. Nem lehet azonban elfelejteni, hogy a hegységet az államhatár két részre osztja, és a két szomszédos országban sok mindenben eltérő szabályok uralkodnak. Elgondolkozott már valaki azon, hogy vajon a Tátra melyik oldalán jobb lenni? Ha nem, néhány támponttal, a Tátra két oldalán tapasztalható előnyök és hátrányok felidézésével megpróbálunk erre a kérdésre választ találni.
Terület és a turistautak hossza: E tekintetben egyértelműen a szlovák oldalt illeti az elsőség. A Tátra területének több mint 77 %-a Szlovákiában található. Az összesen 651 km hosszúságú jelzett turistaútból kb. 275 km található a Tátra lengyel oldalán. Nem kétséges, ilyen téren a Tátra szlovák oldal több lehetőséget kínál.

Elérhető csúcsok: ebben a kategóriában a Tátra lengyel oldaláé az elsőség, több okból is. Először is a lengyel oldalról könnyebben elérhető a Tátra, a kiváló közlekedési infrastruktúrának köszönhetően az összes jelentős völgy elérhető tömegközlekedéssel. A legmagasabb csúcsok turistaúton megközelíthetőek, mégpedig egész évben, míg a szlovák oldalon több csúcsra való feljutásért pénzt kérnek (hegyivezetők), a fennmaradó csúcsok pedig csak a nyári szezonban látogathatók.
Árak: amellett, hogy a lengyel oldalon a nemzeti parkban történő belépés előtt belépőt kell váltani, Szlovákiában ez viszont ingyenes, minden más a lengyel oldal mellett szól. A szlovák menedékházakban az árak kb. kétszer magasabbak, mint a Lengyel-Tátrában, nem is beszélve pl. a Csorbai-tó mellett található panziókról. Az euróra történő átállással a szlovákok elveszítették az árakban addig megmutatkozó előnyüket olyan árucikkekkel kapcsolatban, mint pl. egy korsó esti sör a menedékházban.
Forgalom a turistautakon: Ezen a téren viszont hatalmas előnyben vannak a szlovák oldal turistaútjai. A lengyel oldalon mindenhol tömeg, torlódás, dugók – a csend, nyugalom, a lélek békéje csak néhány percig tarthat. Akik tehát ezeket és a magányt keresik, jobban teszik, ha a Tátra szlovák oldalán túráznak.
A hegyeken kívül? Ebben a kategóriában nagyjából döntetlenre áll a helyzet. A Tátra mindkét oldalán megfelelő lehetőségek kínálkoznak a túrázáson kívül eltöltött idő kellemes és hasznos eltöltésére. Igaz, a lengyel fürdők messze vannak a szlovákoktól, de a Tátra szlovák oldalán este 21 óra után nem találunk olyan sok és élénk kocsmát, mint Zakopanéban.
Ezt az értékelést még sokáig folytathatnánk, van azonban egy halvány gondolat a fejünkben. Összefoglalva azonban talán azt mondhatjuk, hogy döntetlen közeli a helyzet, egy egészen enyhe lengyel előnnyel, ez pedig annak a hangulatnak köszönhető, ami a Lengyel-Tátrában tapasztalható. Tény azonban, hogy alapvetően úgyis minden attól függ, hogy a turistáknak melyek az egyéni preferenciáik, mit részesítenek előnyben másokkal szemben.

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Ewelina Domańska
Hirdetés
Hirdetés