Zenehallgatás túra közben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/01
Hirdetés
„A Tátra turistaösvényein gyakran találkozunk olyan turistákkal, akiknek fülhallgató van a fülében. Vajon jó szokás ez? Saját, szubjektív véleményem leírásával szeretnék erről egy vitát nyitni” – írja Krzysztof Barczik a portaltatrzanski.com weboldalon megjelent cikkében. „A zenehallgatás kétségtelenül ellazítja, megnyugtatja az embert. Én magam is minden lehetséges alkalommal, így pl. a buszon is zenét hallgatok, amikor nem kell valami másra összpontosítani a figyelmemet. De amikor a hegyekbe indulok, elteszem a fülhallgatót. A hegekbe hallgatni megyek, legfőképpen a csend hangját.”

A Tátrába nem csak a vizuális élményekért indul az ember. A hegyekben tett kirándulás lelki és érzelmi szempontból is fontos, amikor nem a testünkre, hanem a természeti látnivalókra, a gyönyörű kilátásra tudunk koncentrálni. Nem szabad azonban alábecsülni a fizikai megterhelést, sokszor szembe kell nézni saját gyengeségünkkel. De mi a helyzet a fülünkkel?
„Személy szerint engem sokkal jobban ellazít, ezért túra közben sokkal jobban szeretem a gerincen fütyülő szél hangját hallani. És az ürességet. Az ürességet, amely nem csak az engem körülvevő emberek fizikai jelenlétének hiányában, hanem a csendben is megnyilvánul. A Tátra alatti nyüzsgő nagyvárosban nevelkedtem, ezért állandóan keresem a kikapcsolódást. A hegyeket nem csak járom, nem csak csodálom, hanem hallgatom is őket. Amikor a láncok zörögnek saját testsúlyom alatt, vagy a hó csikorog a hágóvas hegyétől – megnyugszom”.
„Mind a hazai, mind a külföldi zeneszerzők műveiben szebbnél szebb zenéket találunk, melyek összefüggésbe hozhatók a hegyekkel. Én azonban csakis olyankor hallgatom ezeket, ha távol vagyok a hegyektől – akkor, amikor a legjobban hiányoznak. Számomra olyankor a hegyeket helyettesítik, és a mielőbbi viszontlátás ígéretét közvetítik. Vannak azonban olyanok, akik úgy vélik, hogy a túra közbeni zenehallgatás növeli a hegyektől kapott pozitív érzelmeket. Kíváncsi vagyok, vajon a Kedves Olvasónak mi erről a véleménye?...”

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés