Hegyimentőket segítő alkalmazás okostelefonra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/22
Hirdetés
A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója az elmúlt héten mutatta be a médiának a „Hegyi Mentőszolgálat” elnevezésű, androidos operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonokra letölthető alkalmazást. A többek között magyar nyelven is elérhető alkalmazás lehetővé teszi a Hegyi Mentőszolgálat 18 300-as segélyhívó számának hívását és segélykérő SMS küldését, az aktuális GPS koordináták megadásával, a hívó személy gyors lokalizálásához a hegyi terepen. Segítségével a hegyimentők gyorsabban megtalálhatják a magashegyi terepen segítségre szoruló vagy egyszerűen csak eltévedt turistákat. A hegyimentőknek a mentőakciók során a legnagyobb problémát a sérültek lokalizációja jelenti. Az új alkalmazást használva a hegyimentők időt, ezáltal költséget takaríthatnak meg, hiszen így a lehető legpontosabban meg tudják határozni a mentésre szoruló helyzetét.
Az alkalmazás támogatja a hallássérültekkel történő kommunikációt is, segítségével friss információkat szerezhet a lavinahelyzetről és a figyelmeztetésekről Szlovákia egyes hegységeiben. Elérhetőségekre, hasznos tanácsokra tehet szert a magashegyi környezetben való mozgáshoz, és nem utolsó sorban rövid útmutatót kap az elsősegélynyújtáshoz. Az alkalmazás hasznos eszközöket is tartalmaz: fényforrás és SOS fényjelzés.

A hegyimentők az előttünk álló nyári szezonban tesztelik az alkalmazás hatékonyságát, és amennyiben sikeres lesz a tesztelés, akkor a következő szezonban más operációs rendszerekre is elérhetővé válik.
Az alkalmazás innen tölthető le!

Hirdetés
Hirdetés