Megtalálták a két eltűnt turista holttestét - Frissítve! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/23
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában dolgozó Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szombat óta eltűntként keres két férfit, akik február 21-én, szombaton indultak túrázni a Lengyel-Tátrában. A feltételezések szerint felmentek a Murowaniec menedékházhoz, ahonnan a Zawraton keresztül tovább mentek a Lengyel-Öt-tó völgyébe, az ottani menedékházba viszont szállóvendégként nem jelentkeztek be. A turistákkal szombat délután 14:00 óra körül szakadt meg a kapcsolat. Keresésük még szombat este, a késő esti órákban megkezdődött, majd vasárnap reggel 13 hegyimentő kezdte meg a terület átkutatását, melyhez igénybe vették az erős szél ellenére felszálló helikoptert is. A kutatás meglehetősen nagy területen folyt, a Gąsienica-szécstől (Halą Gąsienicową) kezdve a Pańszczyca-völgyön (Dolina Pańszczycy), a Waksmundi-völgyön (Dolina Waksmundzką) és a Roztoka-völgyön (Dolina Roztoki) át a Lengyel-Öt-tó völgyéig (Dolina Pięciu Stawów Polskich).

Vasárnap egész nap folyt a kutatás, de nem bukkantak az eltűntek nyomára. Autójukat időközben megtalálták a Murowaniec menedékházhoz vezető egyik jelzett turistaút kezdetén lévő parkolóban, telefonjaikat viszont nem sikerült lokalizálni. Az eltűnt, középkorú férfiak Kis-Lengyelország vajdaságban élnek, egyikük tapasztalt tátrai turista. Barátaik úgy vélik, hogy biztosan tájékoztattak volna valakit, ha menet közben megváltoztatták volna az útitervet. A kutatást vasárnap délután 16:00 óra után a sötétedés miatt felfüggesztették.
A hegyimentők az eltűntek fotójával még aznap a nyilvánossághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy jelentkezzenek azok, akik esetleg találkoztak velük valahol. A felhívásra többen is jelentkeztek, így ma már biztosnak tűnik, hogy feljutottak a Zawratra, ahol egy szemtanú beszélt velük délután 13:00 óra körül. A beszélgetés után elindultak lefelé a Gąsienica-völgy felé, majd pár perc múlva visszamentek a hágóba, és elindultak a Lengyel-Öt-tó völgyébe. A szemtanú elmondta, hogy a két férfi közvetlenül előtte haladva fél kettő körül már majdnem elérte a Lengyel-Öt-tavi menedékházat, amikor eltűntek a látóteréből.
A hegyimentők hétfőn reggel folytatták a keresést, ma azonban a vasárnapinál sokkal rosszabbak voltak a hegyekben az időjárási feltételek, a legtöbb csúcsot vastag felhő takarja. A hegyimentők vezetője, Jan Krzysztof ma azt nyilatkozta, hogy valószínűleg baleset történt, vagy megcsúsztak és lezuhantak a magasból, vagy pedig, és ez a valószínűbb, lavina temette őket maga alá.
Időközben a hegymentők újabb bejelentést kaptak eszerint az eltűnteket 14:00 óra körül látták a Lengyel-Öt-tó völgyének egyik oldalvölgye, a Puszta-völgyecske (Dolinka Pustá) torkolatánál. A bejelentők három kisebb lavina nyomait vélték fedezni ebben a kis völgyben, melyben a Zerge-csorbába vezető sárga jelzésű turistaút is vezet. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint lavina sodorhatta el őket. „Sajnos nem volt náluk lavina jeladó, ami nagy hiba, mert nagyban megkönnyítené a munkánkat, és növelhette volna a túlélési esélyeiket” – tette hozzá Jan Krzysztof. Talán úgy döntöttek, hogy a Zerge-csorbán keresztül térnek vissza a Murowaniec menedékházhoz, majd onnan az autójukhoz? Lehet, de ez természetesen egyelőre csak hipotézis.

Február 23. 15:30 óra – Frissítés
A hétfő esti legfrissebb hírek szerint a hegyimentők a Puszta-völgyecskére koncentrálták a keresést, ahol valóban három kisebb lavina nyomait találták. Ezek mindegyike 300-500 négyzetméter területen csúszott le, vastagságuk eléri a 3 métert. Ilyen kiterjedt terület átvizsgálása rendkívül fárasztó és nagyon időigényes, hétfőn délután a hegyimentők mellett mentőkutyák is részt vettek a kutatásban, amely alkonyatkor fejeződött be. Egyre valószínűbbnek tűnik az a feltételezés, hogy az eltűntek a Zerge-csorbán keresztül szerettek volna visszajutni a Murowaniec menedékházhoz, és a csorbába vezető úton érte el őket egy lavina. Jelenleg legalábbis ez tűnik a legvalószínűbb megoldásnak, de nem zárható ki más forgatókönyv sem.

Február 24. 16:00 óra – Frissítés
A hegyimentők február 24-én, kedden a Lengyel-Öt-tó völgye és a Roztoka-völgy határán, a Siklawa-vízesés közelében két holttestet találtak. Ezek nagy valószínűséggel a szombat óta eltűntként keresett két turista holtteste lehet, akiket a TOPR elsődleges információi szerint lavina sodort el. A hegyimentők hétfőn és kedden is több lavinát átkutattak a területen, így akadtak ma a két személy holttestére. A holttesteket egy kisebb, kb. 50 méter hosszú és 5-6 méter széles lavina sodorta el és temette maga alá.

Hirdetés
Hirdetés