Halálos lavinabaleset a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/21
Hirdetés
Szombaton kora délután tragikus lavinabaleset történt a Lengyel-Tátrában található Miętusz-völgy (Dolina Miętusia) jégkorszaki eredetű, Nagy-Morgás (Wielka Świstówka) nevű katlanában. A balesetet szenvedett turisták barlangász tanfolyamon vettek részt egy olyan területen, ahol nincs jelzett turistaút, viszont rendkívül sok barlang található. A lavina egy nyolctagú csoport négy nőtagját sodorta magával, az azonnal riasztott Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői gyalogosan indultak a helyszínre, mivel az időjárási körülmények miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni.

A négy elsodort személy közül hármat a lavina közelében tartózkodó turisták ástak ki a hó alól, negyedik társukat - egy 30 éves nőt - viszont csak a hegyimentők találták meg, őt sajnos már nem sikerült újraéleszteni, a helyszínen az életét vesztette. Társai közül egy személynek, a krakkói kórházba szállított nőnek kritikus az állapota, mire a helyszínre megérkező hegyimentőknek sikerült kiásni a hó alól, teste 17 fokra hűlt le. Ketten viszont csak könnyebben sérültek meg. A mentőakcióban közel 30 hegyimentő vett részt. 
A Tátrában ma második fokozatú lavinaveszély volt érvényben, a magasban erős (100 km/óra erősséget is elérő) széllel meleg levegő érkezett a hegységbe.
Hirdetés
Hirdetés