Volovec / Wołowiec Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/07
Hirdetés
A 2064 méter tengerszint feletti magasságú Volovec (Wołowiec) masszívuma a Nyugati-Tátra jellegzetes csúcsa, egyben a Nyugati-Tátra főgerincének első, Lengyelország területén magasodó csúcsa. A csúcs a Tátra főgerincén, a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč) és a Lapát-hegy (Łopata), tágabb értelemben a Vastag-hegy (Jarząbczy Wierch) között található. A Volovecből észak felé egy jelentős mellékgerinc ágazik el, amely a Rákonyon (Rakoń) és a Rét-hegyen (Grześ) át a Bobróci-hegyig (Bobrowiec) tart. A csúcsot a Hegyes-Rohácstól a Jamniki-hágó (Jamnícke sedlo), a Lapát-hegytől a Lyukas-nyereg (Dziurawą Przełęcz), a Rákonytól pedig a Zawracie-hágó (Przełęcz Zawracie) választja el.

 

A csúcs három völgy találkozási pontjában magasodik, ezek a Chochołówi-völgy (Dolina Chochołowská), a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina) és a Jamniki-völgy (Jamnícka dolina). Különösen imponáló csúcs képét mutatja a Chochołowi-tisztásról (Polana Chochołowska). A csúcsról minden irányban szép panoráma nyílik, megcsodálhatjuk például a szomszédos Hegyes-Rohács meredek sziklafalait, melyeket a Nyugati-Tátra Sas útjának is szoktak nevezni.

 

A Volovec lejtőin gyakran találkozhatunk nagyobb zergecsordákkal, a csúcs kavicsos északi oldalán pedig mormoták élnek. A múltban a Volovec környékén is legeltették nyájaikat a pásztorok, akik néha egészen a csúcs közelébe felterelték a nyájat. A havasalji góral pásztorok az alakja miatt egykor Vastag-hegynek (Hruby Wierch) nevezték, később azonban a térképeken és a különböző kiadványokban is a liptói pásztorok által használt Volovec (Ökrös) elnevezés honosodott meg, akik a közelben ökröket legeltettek.
A Volovec egyaránt kedvelt úticélja a Tátra szlovák és lengyel oldalán túrázóknak. A csúcsra vezető útvonalon nem kell jelentős technikai nehézségre számítani, a Jamniki-hágóból a csúcsra vezető úton azonban vannak kitett szakaszok. A csúcsra három lehetséges irányból juthatunk fel: a piros jelzésen a Lapát-hegy és a Vasrag-hegy irányából, a kék jelzésen a Rákony és a Rét-hegy irányából, valamint a zöld jelzésen a Chochołowi-tisztásról közvetlenül a Zawracie-hágóba, majd onnan a Rákonyról érkező kék jelzésen a csúcsra.

 

Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés