Két halálos baleset egy napon a Menguszfalvi-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/19
Hirdetés
Október 19-én, vasárnap rendezték meg a Magas-Tátrában a 30. Sherpa Rallye-t, a hegyi teherhordók hagyományos versenyét. A versenyt, amely nagyon népszerű nem csak a résztvevők, de a közönség soraiban is, ezúttal a Poprádi-tó és a Hunfalvy-völgyi menedékház között rendezték meg. Az idei verseny ideje alatt egymástól függetlenül sajnos két halálos zuhanás is történt a verseny útvonalán, bár ezek nem kötődnek a versenyhez. Az első zuhanásra röviddel déli 12 óra után került sor a Békás-tavak feletti vízesés jeges felületén, a jelzett turistautakon kívül. A bejelentés után a mentőhelikopter a hegyimentőkkel és orvossal a fedélzetén érkezett a Menguszfalvi-völgybe, ahol azonnal megpróbálták újraéleszteni a 36 éves szlovák nőt, ez azonban nem járt sikerrel. Egyes szlovák hírportálok szerint az áldozat a menedékházban volt idénymunkás.

Újraélesztés közben újabb turista zuhanásáról kaptak riasztást kaptak a hegyimentők. Az első balesettől 800 méterrel feljebb egy 78 éves szlovák férfi csúszott meg a jeges felületen, aki az előző esethez hasonlóan súlyos fejsérüléseket szenvedett. Az előző baleset mentése miatt az orvos és a hegyimentők rövid idő alatt a helyszínre érkezte, de sajnos már nem tudták megmenteni az idős turista életét. A mentőhelikopter mindkét elhunytat a poprádi repülőtérre szállította, ahol átadták őket a rendőrség illetékeseinek.
Fotó: www.spravy.pravda.sk
Időközben nyilvánosságra hozták, hogy a 78 éves elhunyt nem más, mint František Kele, az ismert szlovák hegymászó és utazó, aki 1955-ben állt először a Mont Blanc csúcsán, és megmászta a világ csaknem 100 csúcsát. Pályafutása során a Magas-Tátrában több mint 500 mászótúrát, valamint több mint 50 első megmászást hajtott végre. 1951 és 1954 között a legfiatalabb hegyivezető volt a Tátra történetében. A Nyugati-Kárpátok főgerincét télen és nyáron is végigjárta, a Magas-Tátra főgerincét télen kétszer, nyáron pedig egyszer sikerült bejárnia. Amellett, hogy aktív hegymászó volt, intenzíven részt vett több expedíció, így pl. 1984-ben a Mount Everest, 1993-ban az Északi-sark expedíció szervezésében. 1980 és 1994 között három világ körüli expedíción vett részt.
Forrás és fotó: http://www.hzs.skhttp://spravy.pravda.skhttp://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés