Túrázzunk-e esőben a hegyekben? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/29
Hirdetés
A legtöbb turista, aki a Tátrába indul túrázni, úgy indul útnak, hogy élvezze a hegyek szépségét, a csúcsokról, hágókból nyíló lélegzetelállító kilátást. Amikor azonban kiderül, hogy a Tátrában rossz idő lesz, csalódottnak érzi magát, és gyorsan programot változtat. Biztos, hogy mindig igazuk van? Vagy esőben is megtalálhatjuk a szépséget a hegyekben? Sokan azok közül, akik azonnal megfordulnak, ha csak néhány csepp eső esik, vagy egyáltalán útnak sem indulnak, ha kedvezőtlen az előrejelzés, valószínűleg soha nem fogják megtudni, hogy milyen csodálatos a természet a Tátrában, amikor esőfelhők borítják a völgyeket. Néha tényleg megéri elázni…

Olyan helyzetben is érdemes elázni és átfagyni, amikor a csúcsokról egyáltalán semmi kilátás nincs. Egy-egy csúcs elérése mindig büszkeséggel tölti el az embert. Különösen igaz ez kedvezőtlen időjárási körülmények között, amikor nincs kilátás. Ez a helyzet azért lehet lélekben felemelőbb, mert olyankor az ember megmutatja önmagának, hogy sokkal többre is képes, mint egy jó körülmények között végrehajtott kényelmes túra. A nehéz körülmények megismerése segít felkészülni a váratlan helyzetekre, amikor az időjárás egyik pillanatról a másikra hátrányára megváltozik.
A kedvezőtlen időjárási körülmények között végrehajtott túra szépségeit nyilvánvalóan csak akkor van értelme élvezni, ha ezt jól átgondolt túra során, rossz körülmények között is biztonságos útvonalon tesszük. Aki például esőben indul a Kápolna-csúcsra vagy a Sas útra, valószínűleg egy csepp öröme sem lesz benne, helyette lehet viszont – jobb esetben – halálfélelme… Ugyanakkor mások, akik ilyen körülmények között a Tátra lábainál túráznak, megcsodálhatják a szélben gyorsan mozgó felhőket. Talán mondani sem kell, hogy ez is csak akkor okozhat örömet, ha meleg és vízhatlan ruházatban túrázunk.
Személy szerint én nagyon ritkán mondok le egy tátrai túráról. Hiszen bármikor lehetőség van visszafordulni, vagy megvárni, amíg javul a helyzet, vagy akár útvonalat módosítani. Az időjárás a hegyekben nagyon gyorsan változik, de ez nem csak azt jelenti, hogy hirtelen elromlik, hanem azt is, hogy néhány perc alatt az addigi barátságtalan idő széppé változik. Természetesen a fentiekről csak akkor beszélhetünk, ha az esőt nem kíséri vihar, villámlás és mennydörgés. Ilyen esetben azonnal vissza kell fordulni.

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Lantai Lajos, 2014. szeptember 13, Békás-tavak.
Hirdetés
Hirdetés