Két hétig nem közlekedik a felvonó a Lomnici-csúcsra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/22
Hirdetés
A drótkötél cseréje miatt 2014. szeptember 22-től október 3-ig nem közlekedik a nagykabinos felvonó a Kő-pataki-tó és a Lomnici-csúcs között. A tátralomnici kötélpályákat üzemeltető cég vezetője elmondta, hogy a drótkötél cseréje maximum 12 napig tarthat. „A Lomnici-csúcsra közlekedő felvonó drótkötele 13 év után cserére szorul, elérte a maximális élettartamot” – mondta Ján Slamený. Zuzana Fabianová, a sípályákat üzemeltető Tatry Mountain Resorts (TMR) szóvivője hozzátette, hogy a Lomnici-csúcs a drótkötél cseréjének idejére zárva lesz a nyilvánosság előtt. Ez alatt az idő alatt csak a drótkötél cseréjét végző személyzet, a csúcson dolgozó csillagászok és a meteorológusok, valamint a Dedo kávéház személyzete maradhat a csúcson. Számukra a felvonó leállása előtti napokban a javítás idejére elegendő mennyiségű élelmiszert és vizet juttattak fel a csúcsra.

„Ez teljesen megszokott eljárás. Az obszervatórium dolgozói egy hetes turnusokban dolgoznak, így ez a leállás semmi újat nem jelent számukra. Az apartman foglalásokat pedig már eleve a drótkötél cseréjének idejéhez igazítottuk” – mondta Fabianová.
A drótkötél hosszúsága több mint 4 kilométer, súlya csaknem 11 tonna. Mivel a drótkötélen a szakemberek szakadást észleltek, ezért úgy döntöttek, hogy ki kell azt cserélni. A drótkötél cseréjéhez szükséges segédkötelet a Kő-pataki-tótól kézzel húzzák ki az új kötél közelébe, amely jelenleg a Start átszállóállomáson található. Az új kötelet és a segédkötelet ezután egy csévéző gép segítségével összekapcsolják, felhúzzák a Kő-pataki-tóhoz, majd csörlő segítségével végzik el a drótkötél cseréjét.

 

A Tátralomnic és a Lomnici-csúcs közötti felvonóról a két világháború között jelentek meg az első elképzelések. Annak idején a tervezők úgy döntöttek, hogy két különálló felvonóval (Tátralomnic – Kő-pataki-tó és Kő-pataki-tó – Lomnici-csúcs) győzik le a hat kilométeres távolságot és az 1720 méter szintkülönbséget. A Lomnici-csúcsra vezető eredeti felvonó pályáján csak egyetlen oszlopot terveztek, mégpedig 1,7 kilométerre az alsó állomástól, ez a technikai megoldás akkoriban egyedülállónak számított az egész világon. A felvonó alsó szakaszát 1936-ban kezdték építeni, és másfél év múlva megindult a próbaüzem. A csúcson lévő állomás lassabban épült, a munkásoknak a hátukon kellett felvinni a csúcsra az építőanyagot. A két kilométer hosszú segédkötelet 36 teherhordó vitte fel, majd a Kő-pataki-tótól egy újabb kötél segítségével húzták fel a csúcsra. 1940-ben kezdődött meg a próbaüzem, de kötélszakadás miatt a turisták számára csak két évvel később, 1942-ben tették lehetővé a használatát. A felvonó a Szlovák Nemzeti Felkelésig (1947. augusztus 27.) működött, ekkor a németek leállították, majd a tátralomnici állomást felrobbantották. A felvonó ezt követően 1949-től szállított ismét turistákat a Lomnici-csúcsra.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: www.vt.sk
Hirdetés
Hirdetés