Ittas turista a Zawraton, szandálban a Swinicán, rekord hideg és havazás a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/25
Hirdetés
A Gáspár-csúcs ma reggel
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, hogy augusztus 24-én, vasárnap két furcsa esethez is riasztották a hegyimentőket. Először egy férfit kellett lehozniuk a Zawrat-hágóból (Zawrat) aki ittasan aludt a Sas út kezdőpontján. Később három turista kérte a hegyimentők segítségét, akik szandálban indultak a Swinica csúcsára. Szerencsésen feljutottak a csúcsra, ott azonban szembesültek a szinte télies körülményekkel, az alacsony hőmérséklettel, melyhez viszont sem az öltözékük, sem a lábbelijük nem voltak alkalmas. A csúcson aztán rájöttek, hogy megfelelő öltözék hiányában saját maguk nem tudnak onnan leereszkedni ezért hívták a hegyimentőket. Az alacsony felhőzet miatt nem tudták igénybe venni a mentőhelikoptert, ezért a hegyimentők a meggondolatlan turistákat gyalogosan levezették a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), ahonnan felvonóval jutottak vissza Zakopanéba.

Rekord hideget mértek vasárnapról hétfőre virradóra a Lomnici-csúcson, ahol a hőmérők -6,5 Celsius fokot mutattak. Ez a legalacsonyabb hőmérséklet ezen a napon a XXI. században. Ezen a napon a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet 1980-ban mérték a Tátra második legmagasabb csúcsán, akkor -8,4 Celsius fokot mutattak a hőmérők.
Ahogy néhány nappal ezelőtt megjósolták, valóban havazott a Tátrában. Vékony hótakaró borította a hegyeket már 1900 méter felett, így a havas tájat Zakopanéból is látni lehetett. Bár a hó gyorsan elolvadt, a turistautak árnyékos szakaszai sötétedés után (amikor ismét fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet) jegesek lehetnek. Vagyis csak óvatosan!

Hirdetés
Hirdetés