Drága lesz a mentés a Tengerszem-csúcsról mentett lengyel turistának Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/07
Hirdetés
Fotó: aktuality.sk (illusztráció)
Akár 15.000 €-ba is kerülhet a mentés annak a fiatal lengyel turistának, akit a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) közös, 19 órás mentőakciója során mentettek le a Tengerszem-csúcs tömbjéről. Június 29-ről 30-ra virradó éjszaka 24 szlovák és 4 lengyel hegyimentő egész éjjel kereste a bajba jutott 19 éves katowicei fiatalembert, aki vasárnap egyedül mászott fel a lengyel oldalról Lengyelország legmagasabb csúcsára. A csúcson azonban a sűrű ködben eltévedt, rossz irányba indult tovább, majd egy nyári hófolton kicsúszott és lezuhant a csúcs szlovák oldalán. Szlovákiában pedig – a lengyel gyakorlattal ellentétben – fizetni kell a mentésért.

A HZS vezetője, Jozef Janiga egy rádióinterjúban megerősítette, hogy a szlovák törvények nem teszik lehetővé, hogy az szlovák hegyekben balesetet szenvedett és mentésre szoruló érintettet mentesítsék a hegymentés költségeinek megfizetése alól. Ennek alapján a hegyimentőknek ki kell állítani a lengyel fiatalembernek a mentési számlát. „Szlovákiában valakinek fizetnie kell a keresésért és a kimentésért. Ezért aztán mindenkinek, aki a hegyekbe indul túrázni azt javasoljuk, hogy indulás előtt kössön megfelelő balesetbiztosítást” – mondta Janiga. Jelen esetben a probléma az, hogy a 19 éves fiatalember nem tervezte azt, hogy Szlovákiában fog túrázni. A lengyel oldalról tervezte a csúcsra történő túrát, éppen ezért nem is kötött biztosítást. Most viszont úgy tűnik, neki magának kell kifizetnie az életét megmentő mentőakció során felmerült költségeket.
A fiatalember a vasárnapi túra során egyedül ment fel a Halastótól a Tengerszem-csúcsra, ahol a rossz látási viszonyok miatt a visszaút során eltévedt, majd megcsúszott egy hómezőn, és kb. 10 métert (a HZS híre szerint 100 métert) zuhant. A kicsúszás és a zuhanás során számos sérülést szenvedett, emiatt egyedül nem tudta tovább folytatni az utat. Zuhanás után végül sikerült értesíteni a lengyel hegyimentőket, akik értesítették az esetről szlovák kollégáikat. Mivel a bajba jutott turista nem tudta pontosan megmondani, hogy hol érte baleset, ezért a hegyimentők több csoportban indultak a Tengerszem-csúcs irányába. Az éjszakai órákban a Hunfalvy-völgyi menedékház gondnokának sikerült kommunikálni a bajba jutott turistával, így be tudták azonosítani, hogy a fiatalember a csúcs északkeleti falában, a Rejtett-völgy irányába zuhant le. Az egész éjszakát egy szakadék szélén töltötte, miközben havazott, esett az eső és erős szél fújt. Több órán át várta a segítséget a Tengerszem-csúcs alatt, miközben szlovák és lengyel hegyimentők is keresték. A hegyimentők a zuhogó esőben, a nagy ködben és az erős szélben egész éjjel a kimentéséhez szükséges felszerelések összeállításán dolgoztak. A szlovák hegyimentőkhöz reggel csatlakoztak lengyel kollégáik, akik a lengyel oldalról érkeztek fel a csúcsra. Közösen építették ki azt a kötélrendszert, melynek segítségével végül is le tudtak ereszkedni a sérülthez. Miután elérték a bajba jutott fiatalembert, első vizsgálatok során alsó és felső végtag, valamint medencecsonttörést valószínűsítettek. A sérültet speciális hordágyon húzták fel a gerincre, majd levitték a Hunfalvy-hágóba, ahonnan a hómezőn ismét kötéltechnika segítségével eresztették le a menedékházig. Innen aztán KONG hordágyon vitték le a Poprádi-tóig, ahol átadták őt az oda kiérkező mentőszolgálat szakembereinek.
A nehéz mentési művelet, amelyben a HZS 20 hivatásos hegyimentője mellett 4 önkéntes hegyimentő, valamint 4 lengyel hegyimentő vett részt, 19 órán át tartott. A hegyimentők elmondása szerint a fiatalembernek nagy szerencséje volt, hogy a zuhanást komolyabb fejsérülés nélkül megúszta, így a poprádi kórházban másnap élve ünnepelhette meg 19. születésnapját.
A fiatalembernek, aki jelenleg a poprádi kórházban fekszik, nem volt a hegyekben történő túrázásra megfelelő balesetbiztosítása. Egy lengyel rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy első alkalommal túrázott ilyen nagy magasságba, miközben sem az ilyen túrához szükséges tapasztalattal, sem pedig megfelelő felszereléssel nem rendelkezett. „Visszatértem a hegyről, de minden tiszteletem a hegymászóké. Megfelelő felszerelés nélkül nem szabad ilyen túrára indulni. Emellett figyelni kell a felfelé és a lefelé vezető út megtételéhez szükséges időre is” – ismerte el a megmentett lengyel fiatal.

Hirdetés
Hirdetés