Amiről a turisták megfeledkeznek túra előtt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/14
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában a nyári szezon kezdete óta a hegyimentőknek sokkal több beavatkozásban kellett részt venniük, mint a korábbi években. Mi lehet ennek az oka?
Sok baleset történik a nagy mennyiségű hó miatt, amely még jelenleg is megtalálható a hegyekben. Ez az év egyedülálló ebben a tekintetben. Már nyár van, de a Tátrában még mindig annyi hó van, hogy az veszélyt jelent a turistákra. Kisebb-nagyobb hófoltok vannak a legnépszerűbb turistautak egyes magasan fekvő szakaszain, sőt, a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton még 2000 méter alatti is vannak havas részek. De nagy hófoltok vannak a Svinicára (Świnica) vezető turistaúton és a Sas úton (Orlą Perć) is – válaszolta Edward Lichota, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentője.

Magashegyi túrára csak megfelelő ruházatban és megfelelő felszereléssel lehet elindulni. De mi a helyzet azokkal a turistákkal, akikkel a magashegyi ösvényeken találkozunk?
Sok turista edzőcipőben, nyári pólóban, megfelelő ruházat és felszerelés nélkül indul a hegyekbe. Sokan nem tudják, hogy a legtöbb baleset okozója a nem megfelelő lábbeli. Mint például a hétfői balesetnél, ahol egy turista, edzőcipővel a lábán csúszott ki a turistaúton. És feltételezem, hogy a hágóvasat is otthon hagyta. Hogy tudott volna megállni? A turisták gyakran túlbecsülik saját képességeiket és erejüket. Az út elején úgy tűnik nekik, hogy ez az ösvény nem olyan nehéz, és az, hogy otthon edzenek egy kicsit, tovább erősíti bennük a hitet, hogy meg tudják csinálni. Aztán csak nagyobb magasságban derül ki számukra, hogy a terep keményebb, mint gondolták, a testük másképpen reagál az igénybevételre, mint hitték, és ehhez jön még a hirtelen bekövetkező időjárás és légnyomásváltozás.

Milyen felszereléssel kell rendelkeznünk, ha magashegyi túrára indulunk?
Alapvetően fontos a cipő, amelynek bokán felül kell érni, lehetőleg vibram talppal, és fontos, hogy kényelmes legyen benne a járás. Soha nem induljunk a hegyekbe olyan cipőben, ami akkor van először a lábunkon. Sok turista egyszer használatos esőkabáttal védi magát az esőben, amely viszont a hegyekben nem mindig megfelelő választás. A turisták hajlamosak elfelejteni, hogy a hegyekben akár méterenként is eshet a hőmérséklet, és az átázott ruhában, az erős szélben gyorsan kihűlhetünk. A hátizsákunkban ezért mindig legyen valamilyen polár vagy goretex ruházat, és ne feledkezzünk meg a forró teáról sem. Annak ellenére, hogy induláskor meleg van, a csúcsokon alacsonyabb a hőmérséklet, amit a szél miatt még hidegebbnek, akár csak néhány fokkal fagypont felettinek fogunk érezni. A hágóvasat és a túracsákányt csak egyes szakaszokon tudjuk használni, de akár az életünket is köszönhetjük ezeknek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hegyekben a napsütés is másképpen hat ránk. Ha a gerincen vagyunk, a szél miatt nem érezzük a napsütés erejét, és csak a völgybe visszatérve tapasztaljuk, milyen erősen égeti a bőrünket. Ezért fontos, hogy legyen nálunk valamilyen fényvédő krém, és ha lehet, hosszú ujjú felső.

Nagyon fontos a ruházat és a felszerelés, de a megfontolt viselkedés és az óvatosság megvédhet minket a nem kívánatos balesetektől.
Sok turista, akik nem megfelelő lábbeliben, vagy megfelelő felszerelés nélkül elérik a nyári hómezőket, inkább visszafordul. Vannak azonban olyanok, akik ennek ellenére tovább mennek, és nem gondolnak arra, amit az előbb említettünk, hogy fent ez csak még rosszabb lesz.

A július a gyorsan változó időjárás időszaka a Tátrában. Hogyan tervezzünk meg egy magashegyi túrát ebben az időszakban?
A túra tervezése során mindenképpen kísérjük figyelemmel az időjárás előrejelzést, lehetőleg több forrásból, amely a mai internetes világban nem túl nehéz feladat. Ezen kívül az útba eső menedékházakban szintén tájékozódjunk a következő időszakban várható időjárási körülményekről, és az előrejelzés ismeretében döntsünk a további túráról. Tudjuk, hogy a július a viharok időszaka, így ha lehet kora reggel, 4-5 óra körül induljunk túrázni, hogy már a déli órák előtt elérjük a csúcsot, így már a völgyben lehetünk, amikor rosszra fordul az időjárás.

Mi az, amiről még nem szabad elfeledkezni?
A hegyekbe indulás előtt teljesen töltsük fel mobiltelefonunkat, hogy baleset esetén fel tudjuk hívni a segélyhívó vonalakat. Ezen kívül a túra után tájékoztassuk hozzátartozóinkat, hogy visszatértünk a túráról. Ennek fontosságára élő példa az elmúlt vasárnap, amikor 14 hegyimentő és a mentőhelikopter kereste azt a turistát, aki részt vett a „Tiszta Tátra” elnevezésű takarítóakcióban. Egyedül maradt a Gránát-csúcsokra vezető turistaúton, és senkit sem tájékoztatott arról, hogy visszatért a túráról. Viselkedését később a telefonja lemerülésével magyarázta.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés