Két halálos baleset szombaton a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/07
Hirdetés
Június 7-én, szombaton délután három lengyel turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét a Magas-Tátrában, a Papirusz-csúcs (Čierny štít) közelében. A csoportot vezető nő kb. 2200 méter tengerszint feletti magasságban megcsúszott, és lezuhant a Nagy-Papirusz-völgy (Veľká Zmrzlá dolina) irányába. A riasztás után azonnal mentőhelikopter indult a helyszínre, fedélzetén egy hegyimentővel. A helyszínre érkezve a hegyimentő és az orvos lokalizálta az esés helyszínét, majd hozzáláttak a kicsúszott turista kereséséhez. A szerencsétlenül járt turistát a sziklafal alatti hóréteg felső szegélyén, egy sziklarepedés alatt találták meg. Megállapították, hogy a 61 éves nő a 150 méteres zuhanás során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, melynek következtében a helyszínen életét vesztette. A helikopter a szerencsétlenül járt nő holttestét végül a Zöld-tavi menedékházhoz, majd az ótátrafüredi hullaházba szállították.

A rendelkezésre álló információk szerint a csoport tagjainak – beleértve a szerencsétlenül járt vezetőt is – hiányzott az alapvető hegymászó felszerelése, valamint nem rendelkezett hegyi vezetői képesítéssel sem, így azon a területen történő mozgásuk ellentétes a törvényi rendelkezésekkel. A csoport életben maradt három tagja később kockázatnak tette ki magát, amikor a hegyimentők segítségét visszautasítva, önállóan ereszkedett vissza a Zöld-tavi menedékházba…

Szintén a mai napon a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) arról tájékoztatta a médiát, hogy halálos baleset történt a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton. A turistaúton valószínűleg kicsúszás következtében egy 40 éves férfi vesztette életét. A balesetről a szemtanúk tájékoztatták a hegyimentőket, a tájékoztatás szerint a férfi megfelelő felszereléssel rendelkezett.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk; http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés