Tarajka: nem lesz sem felvonó, sem hegyi robogó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/05
Hirdetés
Tátraváros önkormányzatának képviselőtestülete elutasította a Tatry Mountain Resorts (TMR) vállalkozás Tarajka (Hrebienok) és a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) között tervezett felvonójának tervét. Ehhez a képviselőtestületnek meg kellett volna változtatni a település területrendezési tervét, erre azonban nem került sor. A projekt egy átfogó, az ótátrafürdei sípályák fejlesztését célzó javaslat részeként került a képviselőtestület elé. A képviselők úgy döntöttek, hogy csak a környezeti hatásvizsgálatok elvégzése, annak eredményének ismerete után foglalkoznak ismét a tervvel. „Nem korlátozzuk a TMR tevékenységét, hiszen ez szükséges a turizmus fejlesztése érdekében, de először újra kell gondolni a város és a TMR között együttműködés kereteit. Azt kell mondanom, hogy a helyiek közül többen elégedetlenek azzal, ami itt folyik, és ez feszültséget okoz a város lakóiban” – indokolta a döntést Robert Gálfy képviselő. A képviselő szerint meg kell állapítani azokat a kereteket, amelyeket a TMR-nek is be kell tartania beruházásai tervezése és kivitelezése során.

A város polgármestere, Ján Mokoš szerint elsődleges fontosságú szempont Ótátrafüred városközpontjának újjáélesztése. A polgármester szerint túl korai még a Tarajka és a Kő-pataki-tó közötti felvonóról beszélni. A képviselők szintén nem támogatták a tátralomnici Grand Hoteltól a Start átszállóállomásig tervezett drótkötélpálya alsó és felső állomásépülete helyének megváltoztatására vonatkozó, valamint a tátralomnici sípályák bővítését célzó tervet. Szintén elutasították a Tátra körút fölött Tátralomnicon átívelő gyalogoshíd tervét, újabb parkoló kialakítását a településen, valamint egy körforgalom megépítését. A polgármester úgy látja, ez a döntés mintegy felhívás a TMR felé a párbeszéd folytatására. „Ezzel nem zárjuk be a kapukat a TMR fejlesztései előtt, de a vállalkozásnak el kell fogadnia a döntést. Különösen szeretnénk, hogy a tátralomnici beruházások befejezése előtt sor kerülne Ótátrafüred újjáélesztésére” – mondja a polgármester. A döntés véleménye szerint talán a város és a TMR közötti megfelelő kommunikáció hiányának is köszönhető. „Ez a döntés legalább egy évig késlelteti a tervezett tátralomnici beruházásokat.”

A képviselőtestület határozata értelmében ebben az évben már nem lehet hegyi robogóval közlekedni a Tarajkáról Ótátrafüredre vezető, télen szánkópályaként használt aszfaltozott úton. „A múlt évben folyamatosak voltak a tárgyalások arról, hogy módosítsuk a rendszert olyan irányba, amely megfelel az idegenforgalom és az üzemeltetők érdekeinek is, mivel a jelenlegi rendszer egyikünknek sem tudott megfelelni” – mondta a határozat indoklásáról Robert Gálfy.
Az elmúlt évben számos olyan eset fordult elő, amikor fentről elindult valaki a robogóval az úton pedig felfelé jött egy autó. Az üzemeltetővel kötött korábbi megállapodás értemében viszont abban az esetben, ha autó közlekedik az úton, nem lenne szabad elindítani a robogót. „A másik dolog, hogy ezt az útvonalat sok gyalogos turista is használja, az ő számukra túl nagy kockázatot jelent egy hegyi robogóval történő összeütközés veszélye. Meg vagyok róla győződve, hogy az útvonal forgalma a jövőben csak nőni fog” – mondta a képviselő.
 
Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a robogókat olyan területen használnák, ahol senki és semmi nem zavarja azok közlekedését. Ennek céljára szóba jöhet a Tarajkáról Ótátrafüredre vezető egykori sípálya, vagy Tátralomnicon a Start átszállóállomástól a településig vezető aszfaltozott út, amelyet alig használnak a turisták. „Nem szeretnénk, ha azt gondolnák, hogy a hegyi robogók ellen vagyunk. Ez egy turisztikai vonzerő itt, de az idő azt mutatta, hogy nem sikerült közös nevezőre jutnunk az üzemeltetőkkel” – fejezte be mondanivalóját Gálfy. A hegyi robogókat az elmúlt évben három vállalkozás üzemeltette, idén azonban újabb vállalkozó szeretett volna beszállni az üzletbe.
A város polgármester ugyanakkor meg van róla győződve, hogy a hegyi robogók nem tűnnek el teljesen a Tátrából. „Újabb tárgyalások szükségesek, és bízom benne, hogy meg tudunk állapodni, például a sípálya használatában, amelyet azonban helyre kell állítani annak érdekében, hogy biztonságos legyen” – mondta Mokoš. Az Ótátrafüredről Tarjkáig vezető aszfaltút ugyanakkor a polgármester szerint sem megfelelő a célra, mivel ott eddig a gyalogos forgalmon kívül autóval, kerékpárral és hegyi robogóval is lehetett közlekedni. „Ez egy nagyon zsúfolt útvonal azokhoz a paraméterekhez képest, amivel rendelkezik. A közút a város, a földterület ugyanakkor három szervezet tulajdonában van. Az útvonalat naponta használják a menedékházak üzemeltetői, nyáron pedig a Tarajkán lévő Hrebienok Hotel vendégei is ezen az útvonalon közelíthetik meg a szállodát, nem utolsósorban pedig akadálymentesített útvonalként használhatják a fogyatékkel élők.

Forrás: http://www.24hod.sk; Fotó: www.poket.azet.sk
Hirdetés
Hirdetés