Tragédia a Kereszt-nyereg alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/21
Hirdetés
Húsvét vasárnapján tragikusan végződött egy túra a Lengyel-Tátrában. A késő délutáni órákban a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Poslkich) a Kereszt-nyeregre (Krzyżne, 2012 m) vezető turistaúton két turista került bajba, közülük az egyik nagy magasságból történő zuhanás következtében az életét vesztette. Sérült társát a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikopterével a zakopanei kórházba szállították. A két nő vasárnap késő délután felfelé haladtak a Kereszt-nyeregre vezető turistaúton. Valószínűleg elvétették az utat, és nehéz, erősen kitett terepre jutottak. Egyikük megbotlott és kicsúszott, de szerencsére meg tudott állni egy fix ponton, ahonnan később a TOPR helikoptere mentette ki. Barátnője értesítette a hegyimentőket, majd úgy döntött, hogy megpróbál leereszkedni sérült társához, ami azonban tragikus döntésnek bizonyult.

Ereszkedés közben ugyanis ő is megbotlott, a mélybe zuhant, és a zuhanás következtében a helyszínen életét vesztette. A hegyimentők azt mondták, ha az értesítés után a helyén maradt volna, még ma is élne. Az elsőként kicsúszó, de a zuhanást túlélő, ám közben megsérült nőt a hegyimentők a zakopanei kórházba szállították. A gyorsan beálló sötétség miatt a zuhanás során életét vesztett turista holttestét az esti órákban a Roztoka-völgyből (Dolina Roztoki) hordágyon szállították le az aszfaltútra, a mentőakció 22:30-kor ért véget.
A Tátra magasabban fekvő régióiban jelenleg tipikus téli körülmények uralkodnak, a hóréteg vastagsága helyenként eléri a 80 cm-t, második fokozatú lavinaveszély van érvényben. A turistautakat sok helyen hó borítja, emiatt azok nyomvonala nem látható.

Hirdetés
Hirdetés